Aνατροπή στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC. Έδαφος δείχνει να χάνει από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησής της η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Όπως δείχνει η έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η VPRC και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Η Ελλάδα Αύριο, οι ερωτώμενοι απαντούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση (64%) ενώ μόνο 17% θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση.

Ads

 
Αυτό εκφράζεται και στην επιλογή του κόμματος που θα διάλεγαν οι ψηφοφόροι αν την Κυριακή που μας έρχεται γίνονταν βουλευτικές εκλογές. Πιο συγκεκριμένα τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου είναι:
 

  1. ΣΥΡΙΖΑ – 16,5%
  2. Ν.Δ. – 16,0%
  3. ΠΑΣΟΚ – 5,5%
  4. ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ – 5,0%
  5. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – 4,5%
  6. ΔΗ.ΜΑΡ.  – 4,0%
  7. ΚΚΕ – 3,5%
  8. ΔΗΜ.ΞΑΝΑ – 1,0%
  9. ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ  – 1,5%
  10. ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ  – 21,4%
  11. ΛΕΥΚΑ-ΑΚΥΡΑ-ΑΠΟΧΗ  – 15,1%
  12. ΔΕΝ ΞΕΡΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ –  6,0%

 
Επιπλέον το 61% των πολιτών θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι ασυνεπής ενώ μόλις το 23%  θεωρούν την κυβέρνηση συνεπή. Εξάλλου ποσοστό 77% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση έναντι 16% που δηλώνουν ικανοποιημένοι.
 
Την ίδια ώρα, το 81% θεωρούν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων έναντι 9% που λένε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και 4% που λένε «εξαρτάται».
 
Το 44% θεωρεί ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ενώ το 43% θεωρούν ότι υπάρχει.
 
Όσον αφορά τις δημοτικότητες των αρχηγών, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης επισημαίνει στο άρθρο του στην εφημερίδα ότι «η πιο ‘ισχυρή’ ασφαλιστική δικλείδα της κυβέρνησης από πλευράς προσώπων είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης (με 52% θετικές γνώμες), ακολουθούμενος από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά (με 42%). Αντιθέτως, η εικόνα του Ευάγγ. Βενιζέλου είναι αρκετά τραυματισμένη (31% θετικές γνώμες και 62% αρνητικές).
 
Αρκετά αντιφατικές είναι οι απόψεις των ψηφοφόρων για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα. Παραδείγματος χάριν, ο αρχηγός της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής ανοίγει σκοτεινούς εκλογικούς διαδρόμους: «…είναι αποδεκτός από το 4% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ, το 16% του ΣΥΡΙΖΑ, το 15% της ΝΔ, το 12% του ΠΑΣΟΚ, του 31% των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του 5% του ΚΚΕ».