Aναφορά στην Εισαγγελέα Διαφθοράς υπέβαλε η ομάδα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης VouliWatch για το γεγονός ότι η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων δεν έχει επιβάλει κυρώσεις για κακοδιαχείριση που έχει διαπιστωθεί.

Ads

Η αναφορά που κοινοποιείται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, εκθέτει όλο το ιστορικό έλλειψης διαφάνειας και αμελούς διαχείρισης της Επιτροπής, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του VouliWatch: Αφορά στις  Εκθέσεις της Επιτροπής για τα έτη 2015,16,17 που δημοσιεύονται υποχρεωτικά, τις οποίες χαρακτηρίζει πανομοιότυπες και επισημαίνει ότι εντόπιζαν μια σειρά παραβάσεων από τα κόμματα, χωρίς να αναφέρουν με λεπτομέρειες τα ποσά  που αφορούσαν οι παραβάσεις και – κυρίως – χωρίς να επιβάλουν καμία από τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Εκκρεμεί ακόμη από το Νοέμβριο του 2019, η δημοσίευση της Έκθεσης για το 2018 ενώ δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για την τύχη της.

Προηγουμένως οι υπεύθυνοι του VouliWatch είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις για να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία, είχαν απευθυνθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ μετά από την κατάθεση δικαστικής προσφυγής, απέκτησαν πρόσβαση στα στοιχεία που ζητούσαν και, όπως σημειώνουν, διαπιστώνουν παραβάσεις αρκετών χιλιάδων ως και ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Όπως αναφέρεται σχετικά η εκστρατεία των υπευθύνων έχει σαν στόχο την ουσιαστική και όχι την τυπική εφαρμογή του νόμου για την  Επιτροπή Ελέγχου για τα οικονομικά των κομμάτων συνεχίζεται. Στο ίδιο πλαίσιο διαπιστώνονται παραβάσει και παραλείψεις και στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες Βουλευτών για τα έτη 2012 εως 2017. 

Ads

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά: