Την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει υπέρ-πλεόνασμα, που θα επιτρέψει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα στοιχεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία και τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις και φέτος να ενισχυθούν πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση. Υπενθύμισε πως το 2016 1,6 εκατομμύρια πολίτες εισέπραξαν το έκτακτο βοήθημα.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα υπάρξει μέρισμα ενός δισεκατομμυρίου, ενώ για το πως θα διανεμηθεί θα το γνωρίζουμε στα τέλη Νοεμβρίου» εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος. Σχετικά με το ποιες κατηγορίες πολιτών θα είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, σημείωσε πως «η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές προτάσεις», ωστόσο παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως θα γνωστοποιηθούν όλα, στα τέλη Νοεμβρίου.

«Δεν αμφισβητώ τις κοινωνικές δυσκολίες, αλλά σήμερα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Δ. Τζανακόπουλος, για να επισημάνει ότι «από την πρώτη στιγμή υπήρξε από την ελληνική κυβέρνηση προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και αντιμετωπίζονται».

Ads

Ενόψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης κυβέρνησης θεσμών που ξεκινά σήμερα, επανέλαβε πως «δεν υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, για την τρίτη αξιολόγηση» και υπενθύμισε πως Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ έχουν τοποθετηθεί δημόσια για την ελληνική οικονομία και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, αποκλείοντας τη λήψη νέων μέτρων.

Εξήγησε πως το ΔΝΤ προβλέπει πλεόνασμα 2,2% και δεν ζητά μέτρα και από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούμε ότι το πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,5% και επίσης δεν χρειάζονται μέτρα.

Σε ερώτηση για τα κοινωνικά επιδόματα, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως θα υπάρξει εξορθολογισμός. «Αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να βοηθήσει τις οικογένειες που έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Θα μπουν κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα για να πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη» τόνισε.

Σε ερώτηση για τα αναδρομικά των βουλευτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη ΝΔ, καταλογίζοντάς της υποκρισία και ψεύδη, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «αυτό που προσπάθησε να αναδείξει η ΝΔ, (να συνδέσει την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου) είναι απολύτως ψευδές».

Αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, διευκρίνισε πως παρουσιάζει τον τρόπο πληρωμής αυτών των ποσών, σε σχέση με τον ρυθμό που θα πραγματοποιηθεί, ώστε να μην επηρεάσει τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Επιπλέον, καταλόγισε υποκριτική στάση στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι συγκεκριμένα στελέχη κομμάτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε μια ανακοίνωση, κατόπιν εορτής , ότι θα θέτει εκτός κόμματος τους πρώην βουλευτές που διεκδικούν τα αναδρομικά.

Για το συνταξιοδοτικό και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η προσαρμογή έγινε υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Τόνισε, πάντως, κλείνοντας το θέμα των βουλευτών, πως οι συντάξεις τους έχουν μειωθεί από αυτή την κυβέρνηση στη βάση των νόμων και του Συντάγματος.

Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ένα δύσκολο δημοσιονομικό πρόγραμμα, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μέσα στο δύσκολο αυτό περιβάλλον προσπαθεί να αμβλύνει την κατάσταση. «Έχουμε πάρει πολιτικές αποφάσεις που είναι δύσκολες, κρινόμαστε όμως από τον ελληνικό λαό και τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουμε με το πρόγραμμα» .

Για τις διαφοροποιήσεις του Νίκου Φίλη, είπε «πως συμμετέχει στις κυβερνητικές αποφάσεις και στην υλοποίησή τους, μπορεί να έχει διαφορετική πτυχή σε λεπτομέρειες της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά τη στηρίζει».

Για τα F16 επανέλαβε πως το κόστος διαμορφώνεται σε 110 εκατομμύρια τον χρόνο σε βάθος δεκαετίας χωρίς να προκύπτει επιβάρυνση στα δημοσιονομικά ή στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.