«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει τη θέση του για τη διαπραγμάτευση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ads

Η στάση της κυβέρνησης, επεσήμανε, δεν έχει τίποτε διαφορετικό από τη στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια. Έθεσε δε, το ερώτημα αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαγράφει όσα ειπώθηκαν από το 2007 και μετά.

Διερωτήθηκε μάλιστα, αν το σύνθημα του συλλαλητηρίου, καμία χρήση του όρου Μακεδονία από τους γείτονές μας, είναι μια θέση που μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί από την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «από εκεί και πέρα ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του».

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει με πολλή μεγάλη σαφήνεια αν ο ίδιος και το κόμμα του υιοθετούν αυτήν την πολιτική θέση», που διατυπώθηκε στο συλλαλητήριο.

Ads

Αναφορικά με τη στάση του Π. Καμμένου, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι, παρά το γεγονός ότι έχει εκφράσει προβληματισμούς κι επιφυλάξεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών καθώς και ότι «ο ίδιος δεν πρόκειται να γίνει Σαμαράς».

Όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα –  ανήκει κατά 51% στην Ελλάδα, περίπου κατά 30% στη Βουλγαρία, το υπόλοιπο στην πΓΔΜ και 1% στην Αλβανία – και πρόκειται για μία πραγματικότητα που η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, σημείωσε πως δεν την καθοδηγεί ο Νίμιτς, «η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ», προσθέτοντας πως, όταν δύο χώρες έχουν μία διαφορά, αυτή επιλύεται με την υπογραφή δεσμευτικής διεθνούς συνθήκης, με διατάξεις που ορίζουν το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι δύο αυτές χώρες, ενώ επιφέρει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ