Πρόγραμμα μονοετούς διάρκειας με το ΔΝΤ, το οποίο θα περιλαμβάνει χαμηλή χρηματοδότηση και θα λήξει ταυτόχρονα με το Μνημόνιο του ESM, το καλοκαίρι του 2018, είναι το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύει η Αθήνα για την συνολική, πολιτική συμφωνία με τους δανειστές, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον ρόλο του Ταμείου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία θέτουν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος την συμμετοχή και του Ταμείου. Ως εκ τούτου, όπως είπε, στόχος είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης που θα λήξει ταυτόχρονα με το αντίστοιχο του ESM.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση του ΔΝΤ που δημσοιοποιήθηκε χθες (fiscal monitor) χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την επί τα βελτίω αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2016, ενώ για την πρόβλεψη του Ταμείου ότι το πλεόνασμα του 2018 δεν θα φθάσει στο 3,5% και θα είναι της τάξης του 2%, υπενθύμισε τα προγενέστερα λάθη του Ταμείου λέγοντας: «Το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Τώρα αποδέχεται ότι το αποτέλεσμα βρίσκεται 7 φορές άνω του στόχου.

Αποδεικνύεται ότι οι καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας ήταν αδικαιολόγητες».

Ads

Για τις διαβουλέυσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους. Βασικό επιχείρημα είναι η υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, που εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πλέον καταγράφεται και από το ΔΝΤ».

«Σταθερή μας θέση», πρόσθεσε, «παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018.

Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους».

Δίνοντας, δε, τον οδικό χάρτη για την τελική συμφωνία με τους δανειστές σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει:

Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης – καθορισμός δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράματος -προσδιορισμός μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος, έτσι ώστε
να προχωρήσουμε σε ένταξη ελληνικών ομολόγων στο QE (ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και την αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε σκληρή κριτική και στη ΝΔ λέγοντας ότι «η ΝΔ ποντάρει τα πάντα σε χάος και καταστροφή, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες θέσεις δανειστών».

«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε, «υπόσχεται μόνον πως θα υλοποιήσει «τόσα και άλλα τόσα» από όσα απαράδεκτα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».