«Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερες αποκαλύψεις για εκτεταμένες πρακτικές διαφθοράς τα προηγούμενα 25 χρόνια τουλάχιστον βλέπουν το φως της δημοσιότητας», παρατήρησε εισαγωγικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξειδικεύοντας στη συνέχεια:

Ads

«Μετά τη δικογραφία που αφορά τις παράνομες πρακτικές της Νοβάρτις ήρθε η προ ημερών κατάθεση του πρώην υπεύθυνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Αυγερινού σύμφωνα με την οποία το ένα εκατομμύριο μάρκα που η Siemens είχε παραδώσει στον κ. Τσουκάτο κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Ενώ χθες οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές, προφανώς συμμετέχοντας σε μία νέα σκευωρία που οργάνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, διαβίβασαν στοιχεία στις αντίστοιχες ελληνικές σύμφωνα με τα οποία κρατικοί αξιωματούχοι δωροδοκούνταν από τη γερμανική εταιρία Deutsche Bahn για να αναθέτουν έργα του Μετρό σε συγκεκριμένη κοινοπραξία, στην οποία συμμετείχε και η εταιρία Thales. Από τα στοιχεία εξάλλου προκύπτει ότι για κάθε δημόσιο έργο την περίοδο από το 2003 ως το 2007 υπήρχε και συγκεκριμένη κοστολόγηση της μίζας στο 7% της αξίας του έργου που κατευθύνονταν στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Διαβάστε επίσης
Σκάνδαλο Μετρό: Στοιχεία για μίζες σε αξιωματούχους και κόμματα έδωσαν οι γερμανικές αρχές

Και επικαλέστηκε στο σημείο την παλαιότερη κατάθεση του προέδρου της εταιρείας Thales Μισέλ Ζοσεράν στις γαλλικές αρχές ο οποίος, όπως είπε, «παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του δωροδοκούσε κατ’ εξακολούθησιν Έλληνες αξιωματούχους με το ποσοστό της μίζας να κυμαίνεται μεταξύ 7% και 10% επι της αξίας του έργου. Στη συνέχεια της κατάθεσης του, ο κ. Ζοσεράν ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του έχασε το έργο της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων επειδή η ανταγωνίστρια εταιρεία χρημάτισε υψηλότερα ιστάμενους έλληνες πολιτικούς».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ανεξέλεγκτες πρακτικές διαφθοράς που αναπτύχθηκαν στην χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και προετοίμασαν το έδαφος για την μεγάλη κρίση του 2009-2010».

Ads

Στη συνέχεια ο Δ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού: «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αντί να επιχειρούν επομένως με κωμικά επιχειρήματα να δημιουργήσουν επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς ?και τέτοιος είναι η πρόταση για  τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης εναντίον των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης? καλό θα ήταν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη σεμνότητα και να αναγνωρίσουν τις απαράγραπτες και τεράστιες ευθύνες τους καθώς ήταν οι δικές τους αθλιότητες που οδήγησαν την χώρα στο χείλος της καταστροφής και στη μνημονιακή περιπέτεια».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, «πάει πάρα πολύ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ της Siemens, της Νοβάρτις, των εξοπλιστικών, των υπερκοστολογημένων δημοσίων έργων και των θαλασσοδανείων 400 εκατομμυρίων ευρώ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είχαν κάνει κανόνα “την πρακτική της βαλίτσας” να κάνουν μαθήματα ηθικής στη σημερινή κυβέρνηση. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Γεννηματά οφείλουν σήμερα κιόλας αντί να κουνάνε το δάχτυλο παριστάνοντας τους ηθικά άμεμπτους να αναλάβουν την ευθύνη τους και με ταπεινότητα να ζητήσουν τουλάχιστον μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό».

Ακολούθως, ο Δ. Τζανακόπουλος ξεδίπλωσε την κυβερνητική στρατηγική στο ζήτημα: «Από τη δική μας μεριά επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι αναγνωρίζοντας τη δίκαιη απαίτηση του ελληνικού λαού θα κάνουμε τις θεσμικά επιβεβλημένες κινήσεις με σεβασμό στο νόμο και το Σύνταγμα ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι και να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη», κατέληξε.