«Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη δικαιοσύνη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αντικρούοντας τα πυρά της αντιπολίτευσης μετά την αίτηση ακύρωσης - εκ μέρους της κυβέρνησης - της απόφασης παροχής ασύλου σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, την έκδοση των οποίων συνεχίζει να ζητά η Άγκυρα. 

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα «είτε δεν ξέρει τι της γίνεται είτε σκοπίμως επιμένει να λέει ανακρίβειες και να κατηγορεί την κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη θα είναι ο τελικός κριτής σε όλες αυτές τις υποθέσεις και υπογράμμισε ότι όλα γίνονται στο φως και δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε την έκδοσή τους. Επισήμανε ότι ο λόγος που απαγορεύτηκε η έκδοσή τους είχε να κάνει, μεταξύ άλλων, με τις επιφυλάξεις τις οποίες εξέφρασε το ανώτατο δικαστήριο σε σχέση με την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης στη γείτονα. Υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό έχει ολοκληρωθεί ως νομική διαδικασία, «επομένως δεν επίκειται ούτε επιτρέπεται η έκδοση των οκτώ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αιτήσεων ασύλου τους».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι το ζήτημα του ασύλου είναι μια διαφορετική υπόθεση. «Έχουμε αυτή τη στιγμή τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου που αποφάσισε αντίθετα με την Πρωτοβάθμια Επιτροπή, να χορηγήσει άσυλο σε έναν από αυτούς», είπε, για να τονίσει πως αυτό που εκτίμησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι με δεδομένο πως δεν πρόκειται για μια απόφαση της διοικητικής αρχής (όπως είναι η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου), θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων που αφορά, να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο βαθμό, δηλαδή να κριθεί από το διοικητικό εφετείο που θα κρίνει επί της προσφυγής. «Άρα εδώ δεν υπάρχει τίποτα που να είναι κρυφό και σκοτεινό», κατέληξε. 

Σχολιάζοντας την προκλητικότητα της Τουρκίας με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Ήταν ολίγον παραληρηματική η συγκεκριμένη δήλωση, εμείς σπεύσαμε να πούμε ότι καλό θα είναι ο κ. Τσαβούσογλου να σκέφτεται πριν να μιλάει». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν εκφράζει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και την απέδωσε σε έναν ευρύτερο «αγώνα» που γίνεται αυτή τη στιγμή από το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία για το ποιος θα κάνει την πιο εθνικιστική δήλωση, κάτι που εκτίμησε ότι αφορά περισσότερο τα εσωτερικά της Τουρκίας και όχι την Ελλάδα.

Για το εάν δυναμιτίζεται το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αυτά που συμβαίνουν, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε: «Η δική μας στάση απέναντι στην Τουρκία είναι πάρα πολύ σαφής και πολύ συγκεκριμένη: αυτό που λέμε είναι ότι θα είναι καλύτερο, επωφελέστερο, αποτελεσματικότερο και εποικοδομητικότερο και για την Τουρκία και για την ευρύτερη περιοχή αν οι γείτονες μας ακολουθήσουν μια πολιτική σεβασμού του κράτους δικαίου, ειρηνική, αλληλεγγύης, συζήτησης, διπλωματικών οδών και προσπάθειας οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης με την Ελλάδα και το σύνολο της ΕΕ». 

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται το κλίμα πίεσης υπό το οποίο βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση και άρα την ένταση που εκπέμπει, ωστόσο σημείωσε ότι οι «Τούρκοι φίλοι μας» θα πρέπει να καταλάβουν ότι το θέμα του ασύλου δεν θα το κρίνει ούτε ο κ. Ερντογάν, ούτε ο κ. Τσαβούσογλου, ούτε ο κ. Τσίπρας, «θα το κρίνει η ελληνική Δικαιοσύνη στη βάση των αρχών της δίκαιης δίκης και τη βάση των αρχών που επιβάλλει το κράτος δικαίου».

Να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το ονοματολογικό

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε και στις κατηγορίες της ΝΔ για «διγλωσσία» της κυβέρνησης στο ζήτημα του ονοματολογικού για την πΓΔΜ και στα όσα αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν θα συναινέσει αν η κυβέρνηση δεν είναι αρραγής.

«Η ΝΔ ξεχνά την ίδια τη δική της ιστορία, ότι έπαιξε τεράστιο ρόλο να μην επιλυθεί το ζήτημα το 1992 και στο να εκκρεμεί το πρόβλημα για 25 χρόνια» είπε και επισήμανε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ (μονοκομματική μάλιστα) είχε εμφανιστεί με δυο εισηγήσεις, του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Επομένως, μια πολιτική δύναμη με αυτό το συγκεκριμένο παρελθόν σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρκετά περίεργο να κατηγορεί μια δικομματική κυβέρνηση για διγλωσσία στο ζήτημα αυτό» σημείωσε. 

Ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στα γεγονότα της περιόδου, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε κάνει και η εφημερίδα «Καθημερινή» πριν από κάποια χρόνια, τότε που -όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- όταν παρουσιάστηκε η εισήγηση από τον τότε ΥΠΕΞ Σαμαρά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 στον Πρόεδρο της Δημορκατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, είχε ρωτήσει ο ΠτΔ τον κ. Μητσοτάκη αν συμφωνεί με την εισήγηση του ΥΠΕΞ του και ο κ. Μητσοτάκης είχε απαντήσει αρνητικά και με έμφαση και τότε ο κ. Καραμανλής είχε ζητήσει την αποπομπή του κ. Σαμαρά από την αίθουσα που γινόταν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχουν καταγραφεί αυτά στην ιστορία «και πρέπει να τα θυμίζουμε στη ΝΔ, η οποία ξαφνικά τώρα θυμήθηκε ότι υπάρχει διγλωσσία σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα επί 25 χρόνια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Εντός του 2018, με δεδομένη και τη θετική στάση που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία της FYROM δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επιλυθεί ένα πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και μια 25ετία και πως με δεδομένη τη στάση της ηγεσίας της FYTROM πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρία, να βρούμε τους καταλληλότερους όρους και την καταλληλότερη διαδικασία ώστε να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος».

Σχολίασε ότι με δεδομένη τη διαφορετική πολιτική και ιδεολογική καταγωγή του, καθώς υπάρχουν δύο συνεργαζόμενα κόμματα στην κυβέρνηση που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και καταβολές, ο κ. Καμμένος τήρησε μια υπεύθυνη στάση. Δηλαδή, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με την προσπάθεια που γίνεται, ωστόσο είπε και κάτι άλλο: εφόσον υπάρχει μια συνολική συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο ο ίδιος στην επίλυση του ζητήματος.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρξει δυνατότητα για να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία» δήλωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό που πρέπει να εμμείνουμε είναι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να δημιουργηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται εδώ για να λύνει και όχι για να δημιουργεί προβλήματα».