Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στέκεται απέναντι από την κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι κατά την περίοδο που εκείνη ήταν κυβέρνηση επέδειξε εθελούσια υποταγή στους δανειστές.

Σημείωσε ότι στη συζήτηση του προϋπολογισμού έχουν εκτεθεί δύο σχέδια: Αυτό της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτά τα σχέδια είναι ανταγωνιστικά και αντικατοπτρίζουν διαφορετικές ιδεολογικές καταγωγές, διαφορετικό πολιτικό ήθος, διαφορετικές προτεραιότητες και σε τελευταία ανάλυση αντικατοπτρίζουν διαφορετικές κοινωνικές εκπροσωπήσεις, σημείωσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με περισσή αλαζονεία και περιφρόνηση για τον κόσμο της εργασίας ονομάζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς» και ενώ κατά τη γνώμη τους δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή η προσήλωση σε ένα σχέδιο που θέλει την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη, με απορρυθμισμένη πλήρως την αγορά εργασίας, χωρίς εργατικά δικαιώματα, χωρίς καμία εγγύηση προστασίας».

Για την έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους

Ads

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πολλοί βιάστηκαν να τις χαρακτηρίσουν προεκλογικές.

«Οι ανακοινώσεις αυτές δεν ήταν ούτε προεκλογικού χαρακτήρα παροχή ούτε και δώρο. Ήταν η ελάχιστη ένδειξη υποστήριξης αλλά και πράξη καθήκοντος απέναντι σε εκείνους που σηκώνουν στις πλάτες του το βάρος πολλαπλών κρίσεων», είπε.

Αναφέρθηκε «στην κίνηση που εγκαινίασε την απονενοημένη εκστρατεία του κ. Σαμαρά το 2014»: «Διότι τότε κανένα πλεόνασμα δεν μοιράστηκε. Έγινε αντίθετα η πολιτική επιλογή εκτροχιασμού του προγράμματος μπροστά στην προδιαγεγραμμένη ήττα και η δαπάνη των 450 εκατ. ευρώ έγινε με έντοκο γραμμάτιο, εγγράφηκε στον προϋπολογισμό του 2014 και οδήγησε στην αποτυχία να πιαστεί ο στόχος του 1,5% πλεονάσματος.

Ο λογαριασμός έγραψε 0,4% για το 2015 αφήνοντας δημοσιονομικό κενό 2 δισ.».

Σημείωσε ότι σήμερα διατίθεται η υπεραπόδοση των εσόδων και δεν τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι του 2016, όσο και αν η ΝΔ θέλει εκτροχιασμό για να δικαιολογήσει το σχεδιασμό της για ένα ένα 4ο Μνημόνιο, για ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, που θα φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα δικαιωθεί. «Η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η μεγάλη προσπάθεια για την αντιστροφή της πορείας θα συνεχιστεί. Οι δυσκολίες είναι γνωστές, τα εμπόδια είναι υπαρκτά και οι κοινωνικές αντοχές περιορισμένες. Δεν πετάμε στα σύννεφα, δεν πανηγυρίζουμε, δεν θριαμβολογούμε. Με συνέπεια, ευθύτητα και ειλικρίνεια κοιτάμε το λαό στα μάτια και του λέμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και στο τέλος θα κριθούμε όχι μόνο από τις προθέσεις αλλά και από το αποτέλεσμα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.