Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Καβάλας.

Σε ερώτηση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε πως «ότι εντός του 2018 με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η ΝΔ» και άφησε αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η ΝΔ αδυνατεί να έχει συνεπή στάση απέναντι σε μια περιπέτεια στην οποία η ίδια οδήγησε τη χώρα εδώ και 25 χρόνια.

Σε ερώτηση για τη στάση των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εσωτερικές διαδικασίες και υπενθύμισε πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση και τα όργανά της θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση.

«Το σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση» είπε ο υπουργός Επικράτειας συμπληρώνοντας πως τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να τύχουν λαϊκίστικης ή δημαγωγικής διαχείρισης από κάποιους. «Είναι άλλο πράγμα να λύσεις ένα πρόβλημα και άλλο, προσπαθώντας να το λύσεις, να δημιουργήσεις μεγαλύτερα» σημείωσε με νόημα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη ΝΔ τονίζοντας πως είναι αναγκαία η τοποθέτησή της «αντί να θέτει ζήτημα δεδηλωμένης». «Να μας πει ποια είναι η δίκη της θέση (...) να μας εξηγήσει η ΝΔ εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά, αντί να κοιτά την αγκίθα στο μάτι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Κάθε τι το οποίο θα συμφωνήσουμε με τους γείτονες θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είπε πως δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
• Επικίνδυνο παιχνίδι με το Μακεδονικό

Για την ελληνική οικονομία και την έξοδο στις αγορές ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η «καθαρή έξοδος» είναι μια φράση που μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικό τρόπο και τόνισε πως για την κυβέρνηση η καθαρή έξοδος σημαίνει πως από τον Αύγουστο θα μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές και όχι από τον ESM ο οποίος συνεπάγεται νέες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή. «Εφόσον δεν υπάρξει αυτό (η ανάγκη δανεισμού από τον ESM) μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τελειώνουν τα μνημόνια» δήλωσε ο υπουργός Επικράτειας και συμπλήρωσε πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η προσαρμογή που έχει επιτευχθεί αλλά και η πορεία των ομολόγων δικαιώνουν την πολιτική που ακολουθήθηκε. «Υπάρχουν οι οικονομίες προϋποθέσεις και μπορούν να υπάρξουν και οι πολιτικές για να επιτευχθούν οι στόχοι» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικράτειας.

πως η συμφωνία με τους δανειστές εξαιρεί την Ελλάδα από το σύμφωνο μετά το 2020 καθώς θα είμαστε η μόνη χώρα που θα κινείται με στόχο πλεονάσματος στο 2%.

Για τα μέτρα του 2019 και του 2020 υπενθύμισε πως ήταν προϋπόθεση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. «Από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων μέτρων.

Ειδικά για τον κατώτατο μισθό είπε πως αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης η αύξησή του μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ώστε και η ζήτηση να αυξηθεί και να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν σχετίζεται με τις δεσμεύσεις της χώρας, είναι κάτι που θα το καθορίσει η πορεία της ελληνικής οικονομίας» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, αποδίδουμε στην κοινωνία το υπερ-πλεόνασμα» υπογράμμισε ο υπουργός Επικράτειας και σημείωσε πως η ενοποίηση των ταμείων και η δημιουργία του ΕΦΚΑ έπαιξαν ρόλο στην υπεραπόδοση καθώς τα έσοδα του ενιαίου φορέα ξεπέρασαν το στόχο.

Σε ερώτηση για τη ΣΕΚΑΠ, ο υπουργός Επικράτειας είπε πως «ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία – στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης [θα πάρουμε] οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Συμπλήρωσε δε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με δηλώσεις από την πλευρά της επιχείρησης πως «δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση – η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων».

Για την αντιπαράθεση κυβέρνησης-δικαστικών με φόντο τα πόθεν έσχες, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι, ένα πελατειακό καθεστώς ανισότητας που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, να μετατραπεί σε καθεστώς ισότητας και ισονομίας». Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε σειρά τομέων όπως η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, του τραπεζικού συστήματος και άλλων για να συμπληρώσει «προφανώς και στο πόθεν έσχες δεν μπορούν να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Τέλος, ερωτηθείς για την πιθανότητα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Κινήματος Αλλαγής είπε πως «η στάση μας απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής είναι συγκεκριμένη και έχει εκφραστεί: είτε θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με μετατοπίσεις προς τα αριστερά είτε δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας που πάντως τόνισε πως αυτό που εκφράζει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής είναι πιο κοντά στη ΝΔ.

Για τα σενάρια περί εκλογών το 2018 και δεξιάς παρένθεσης ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει θέμα δεξιάς παρένθεσης, δεν θα αντιγράφαμε τον κ. Σαμαρά, είμαστε πολύ πιο σοβαροί».

Σπυράκη: Προϋπόθεση η ενιαία θέση από την πλευρά της κυβέρνησης

«Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα της ΠΓΔΜ είναι η ύπαρξη επίσημης, ενιαίας, θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαφορετικά, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη και των δύο Κ.Ο., άρα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ομονοούν σε ένα μείζον εθνικό θέμα», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989».

H Μαρία Σπυράκη επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία για το θέμα των Σκοπίων τοποθετήθηκε έγκαιρα και με την ευθύνη που της αναλογεί. Και ζήτησε από την κυβέρνηση που, όπως είπε, βασίζεται στις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ - να παρουσιάσει μια επίσημη, ενιαία θέση για την ΠΓΔΜ. «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε κάποιο σημείο, καλό θα είναι να ενημερώσει τα κόμματα και προφανώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη. Όμως, για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί στη βάση της εμπιστοσύνης που έχει από τη Βουλή. Αυτή η κυβέρνηση υπάρχει γιατί έχει την εμπιστοσύνη των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Δεν μπορεί ο ένας εταίρος να έχει μία θέση και ο άλλος εταίρος άλλη θέση. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μία και ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση το 2008, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και τη Ντόρα Μπακογιάννη υπουργό Εξωτερικών και το Βαγγέλη Μεΐμαράκη υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, πέτυχε στο Βουκουρέστι, τα εξής δύο: «Πρώτον, είναι προϋπόθεση που αποδέχεται το ΝΑΤΟ η επίλυση του ζητήματος με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία ώστε η ΠΓΔΜ να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση τότε τοποθετήθηκε ώστε ως αμοιβαία αποδεκτή λύση να μπορεί να γίνει δεκτή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά σίγουρα μία έναντι όλων, δηλαδή μία και για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes). Έκτοτε η θέση αυτή έγινε εθνική θέση. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε στη Βουλή τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Καμμένο να τοποθετηθούν».

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν κοινωνική ευαισθησία η κ. Σπυράκη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση από τη μια αφαιρεί από τους πολίτες πολλά, από την άλλη δίνει ελάχιστα, αναφέροντας σαν παράδειγμα τις περικοπές στο επίδομα θέρμανσης. Είπε σχετικά: «Πάρτε για παράδειγμα το πετρέλαιο θέρμανσης. Όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση την περίοδο 2013 - 14 έδωσε για το επίδομα αυτό 210 εκατ. ευρώ με διευρυμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, έδωσε 0,35 ευρώ το λίτρο επιδότηση στο πετρέλαιο. Πέρυσι το ποσό αυτό έγινε 105 εκατ. ευρώ και φέτος είναι 47 εκατ. ευρώ. 'Αρα σήμερα είναι το ένα τέταρτο σε σχέση με εκείνο που έδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014. Και μάλιστα, δεν έχει βγει ακόμα η Υπουργική Απόφαση για το πότε θα πάρουν οι δικαιούχοι αυτή την επιδότηση για να ξέρουν πότε θα ζεσταθούν. Υπενθυμίζω ότι η περίοδος παροχής του πετρελαίου θέρμανσης είναι 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου. Και όπως ξέρετε στο Νευροκόπι το πετρέλαιο δεν το χρειάζονται να ζεσταθούν το Μάιο, αλλά τώρα».

Για τις επιθέσεις Ρουβίκωνα και τη στάση της κυβέρνησης η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει μια τεράστια αδυναμία από την κυβέρνηση να επιβάλλει το νόμο. Και αυτή η αδυναμία οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ιδεοληψίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα μόνο λόγια ακούμε. Δεν υπάρχει κανένα δείγμα γραφής και αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».