Για τις νέες αποκαλύψεις που αφορούν τον ξάδερφο του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρίσκεται στη λίστα των Paradise Papers και συνδέεται με την υπεράκτια εταιρεία, Deto-Stop International AVV, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Ραδιόφωνο 24/7 :«Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, βρίσκεις από πίσω είτε συγγενείς, είτε πολιτικά στελέχη, είτε πρώην συμβούλους της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πλέον αναγκαίο για τον κ. Μητσοτάκη να δώσει κάποιες έστω απαντήσεις».

Ads

«Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση αυτή δε μιλάμε για «κίτρινο Τύπο», αλλά για διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων, όπου κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του και την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της έρευνας και φυσικά το γεγονός ότι δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Περιμένουμε απαντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση αναμένει στοιχεία και για ζητήματα που αφορούν στο πόθεν έσχες, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως αυτό είναι ζήτημα που αφορά την Επιτροπή Πόθεν Έσχες. «Εμείς ως Κυβέρνηση δεν έχουμε λόγο ή ενδιαφέρον να παρέμβουμε στη συγκεκριμένη υπόθεση η οποία έχει πάρει τον δρόμο της και αναμένουμε τα πορίσματα της Επιτροπής Πόθεν Έσχες. Είναι ζητήματα που πρέπει να ακολουθούν τη θεσμική οδό και αυτό ακριβώς αναμένουμε και εμείς».

Εν συνεχεία, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για τη στάση που θα κρατήσει σήμερα, Πέμπτη, η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφορικά με την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα υπερψηφίσει το ψήφισμα για ακύρωση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, παρά τις απειλές των ΗΠΑ ότι θα σημειώσει τα ονόματα των κρατών που θα εναντιωθούν στην αμερικανική απόφαση.

Ads

Ερωτηθείς ειδικότερα για το εάν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάνει κριτική στις αποφάσεις των δικαστηρίων, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι είναι θεμιτό, εφόσον αυτό γίνεται με τρόπο πολιτικό με έγκυρο νομικό επιχείρημα και όχι για να καθοδηγήσει την Δικαιοσύνη ή να παρέμβει σε αυτήν. «Οι δικαστικές αποφάσεις γι’ αυτό το λόγο δημοσιεύονται. Για μπορούν να συζητούνται, να γίνεται κριτική, να τοποθετούνται οι πολίτες σε σχέση με αυτές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και πρόσθεσε:

«Είναι πρωτοφανές το να θεωρείται ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να σχολιάζει νομικές αποφάσεις. Στις ΗΠΑ, και σε άλλες χώρες το 70% έως 80% της πολιτικής συζήτησης, γίνεται επί των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων. Εδώ, υπακούμε σε μια παράλογη λογική που στην πραγματικότητα την έχει επιβάλει στη δημόσια συζήτηση η ΝΔ. Ότι ουδείς δικαιούται να συζητά επί δικαστικών αποφάσεων γιατί δήθεν αυτό συνιστά παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι να γίνονται τηλέφωνα, να δίνονται οδηγίες, να δημιουργούνται κυκλώματα παραεξουσίας που πραγματικά θέλουν να καθοδηγήσουν τις δικαστικές αποφάσεις και όχι να σχολιάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης ή ακόμη και να κριτικάρει μια δικαστική απόφαση για νομικούς λόγους».