Με την – επαναλαμβανόμενη – διαβεβαίωση ότι «για κάθε ευρώ μέτρων θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνσης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποτίμησε θετικά σήμερα το προσύμφωνο του Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ads

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» έγινε δεκτή από τους δανειστές και επεσήμανε ότι δεν βρίσκεται πλέον στην ατζέντα η απαίτηση για νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ.

Οπως είπε, τόσο η Ευρώπη όσο και το ΔΝΤ έκαναν βήματα για να γεφυρωθούν οι διαφορές, ενώ έδωσε χρονοδιάγραμμα Μαρτίου για να κλείσει πλήρως το πακέτο της πολιτικής συμφωνίας – ήτοι, να ολοκληρωθεί κατ’ αρχάς το staff level agreement και, εν συνεχεία, και η πολιτική συμφωνία για τη διάρκεια των υψηλών πλεονασμάτων, τα μέτρα για το χρέος, και την ποσοτική χαλάρωση.

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απευθύνθηκε εκ νέου στο Βερολίνο, καλώντας το να κάνει πίσω από το αίτημα για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία.
«Κανένας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί μια κωλυσιεργία ή ένα σταμάτημα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να να προχωρήσει το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος καθώς αυτός είναι ο δρόμος για να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. «Εάν μπορούμε να το πετύχουμε στις 9 Μαρτίου οπότε συνεδριάζει η ΕΚΤ έχει καλώς, αλλά αν το ζήτημα μεταφερθεί μετά από 15 ημέρες δεν είναι καταστροφή», δήλωσε.

Ads

Με βάση τον οδικό χάρτη που περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα βήματα που, κατά σειρά θα γίνουν, θα είναι  ολοκλήρωση αξιολόγησης, μεσοπρόθεσμα μέτρα, συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα και, κατόπιν, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό μέτρων – αντίμετρων τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα προληπτικών μέτρων. Αντ’ αυτών υιοθετείται ένας μηχανισμός με βάση τον οποίον θα υπάρχουν ταυτόχρονα αντίμετρα για κάθε μέτρο που λαμβάνεται.

Διευκρίνισε επίσης ότι μέτρα και αντίμετρα – είτε μέτρα επιβάρρυνσης, είτε αντίμετρα ελάφρυνσης – θα εφαροστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και θα τελούν αμφότερα υπό την αίρεση της επίτευξης των στόχων.

Ομως, όπως είπε, εάν δεν πιαστούν οι στόχοι δεν θα παρθούν πίσω τα μέτρα αλλά θα συζητηθεί το σύνολο της πολιτικής. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η κυβε΄ρνηση έχει την απόλυτη βεβαιότητα, με βάση την αναπτυξιακή πορεία και την υπεραπόδοση, ότι δεν υπάρχει θέμα μη επίτευξης στόχων.

Στα θετικά σημεία της συμφωνίας τόνισε ακόμη ότι «επανέρχεται η εργασιακή κανονικότητα με επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από το το τέλος του προγράμματος, ενώ απέδωσε εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη «μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία>, όπως είπε.

Τέλος, επέκρινε τη στάση της ΝΔ , η οποία όπως σημείωσε δεν επηρεάζεται από τις θετικές εξελίξεις και επιμένει σε παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων.