Απέκλεισε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το ενδεχόμενο εφαρμογής οποιονδήποτε νέων μέτρων από το 2018, δίνοντας και το πρώτο επίσημο στίγμα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ads

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή μέτρων από το 2018», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επιβεβαιώνοντας πάντως ότι το υπό εξέταση πακέτο μέτρων «ως ως σημείο σημείο εκκίνησης το 2%  του ΑΕΠ», ήτοι μέτρα και αντίμετρα ύψους 3,6 δις ευρώ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ωστόσο ότι το ποσό αυτόμπορεί να αναθεωρηθεί με δεδομένα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, ενώ επανέλαβε ότι «είναι εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας πριν από το Εurogroup της 20ης Μαρτίου».

Περιγράφοντας, δε, τον συνολικό οδικό χάρτη της πολιτικής συμφωνίας, είπε ότι αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συζήτηση επί της παραμετροποιησης των μέτρων για το χρέος, η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, η νέα έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ και η απόφαση του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει συγκεκριμέο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτού του οδικού χάρτη, λέγοντας πως  «το σύνολο αυτών των ενεργειών απαιτεί χρόνο και σκληρή δουλειά».

Σε ό,τι αφορά τα υπό συζήτηση με τους δανειστές μέτρα, τόνισε ότι θα ισχύσουν από το  2019 και μετά, θα έχουν αρνητικό και θετικό πρόσημο, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα πιάνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφιστούν κάποια από τα μέτρα πριν από την πλήρη ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, αλλά είπε πως η βασική θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα κλείσουν όλα «πακέτο» δεν αλλάζει. Επανέλαβε, δε, ότι δεν υφίσταται θέμα διαφωνάς πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.

O Δημήτρης Τζανακόπουλος καταλόγισε επίσης στη Νέα Δημοκρατία κινδυνολογικά σενάρια, ενώ κατηγόρησε τον αντιπρόεδρό της Αδωνι Γεωργιάδη ότι κάλεσε σε υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας.