Είναι χρέος της Ε.Ε., των δανειστών και των θεσμών να πάρουν τώρα τις αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας, να παρθούν οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ads

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος Δημήτρη Τζανακόπουλο, πλέον η αναπτυξιακή πορεία της χώρας εξαρτάται και από τις αποφάσεις αυτές και – όπως σημείωσε – δεν υφίσταται κανένας λόγος για μια νέα μετάθεση του προβλήματος, καθώς η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Σημείωσε ότι τις επόμενες ήμερες θα ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση. 

Έτσι, συμπλήρωσε πως το προσεχές Eurogroup θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ζήτησε ότι η ελληνική πλευρά θέλει και εξακολουθεί να εργάζεται για συνολική και καθαρή λύση βασισμένη σε τρεις βασικές αρχές: 

  • Να προσδιορίζει τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.
  • Τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς (+ την ΕΚΤ) να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
  • Να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών.

Δεν θα πάρουμε ότι μας δώσουν…

Εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, διεμήνυσε πάντως ότι «δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν» λέγοντας ότι υπάρχει δυνατότητα να συνεχιστεί η συζήτηση και στη Σύνοδο στις 22 Ιουνίου. «Έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε μια συμφωνία και αν χρειαστεί και περισσότερος χρόνος υπάρχει και η 22α Ιουνίου» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα υπάρχει και η Σύνοδος. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι στις 15 Ιουνίου θα υπάρξουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις. 

Ερωτηθείς για την ένταξη της χώρας στο QE σημείωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν μπορεί να προεξοφληθεί από οποιαδήποτε απόφαση του Eurogroup. «Εμείς επιζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου η ΕΚΤ να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος» τόνισε.

Συστημικά ΜΜΕ και ΝΔ καλλιεργούν κακό κλίμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, είπε, μεταξύ άλλων πως αποδεικνύεται ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απέχει πολύ από την εικόνα καταστροφής που καλλιεργούν συστημικά ΜΜΕ και ΝΔ εδώ και έναν χρόνο.

Κριτική στο ΔΝΤ

Κριτική άσκησε στη στάση του ΔΝΤ λέγοντας «το βέβαιο είναι ότι το ΔΝΤ υπήρξε εξαιρετικά πιεστικό για μεταρρυθμίσεις λιτότητας αλλά όταν έρχεται η ώρα να ζητήσει την άμεση ρύθμιση του χρέους άλλες φορές υποχωρεί άλλες δίνει περισσότερο χρόνο. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό δεν βοηθά» σημείωσε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου είπε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για δέσμευση του ΔΝΤ για παραμονή στο πρόγραμμα και εκταμίευση χρημάτων όταν θα έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για διασφάλιση βιωσιμότητας χρέους, ενώ η ελληνική πλευρά ζητεί μία καθαρή λύση. Σημείωσε επιπλέον ότι η ελληνική πλευρά θα εξετάσει όλες τις προτάσεις αρκεί να εγγυώνται την βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο στις αγορές.