Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού έκρουσε μιλώντας στον Σκάι  ο Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι  δεν υπάρχει σταθεροποίηση της πανδημίας.

Ads

«Οι πανδημικοί δείκτες έχουν υποτροπιάσει και πολύ φοβάμαι ότι μέσα στον Ιούλιο θα δούμε κρούσματα, τα οποία θα ξεπερνούν τα 1.000-1.600 και θα σταθεροποιηθούν στο επίπεδο που είναι τώρα η Πορτογαλία και ήμασταν εμείς στις αρχές Μαΐου (σ.σ περίπου 2.000 κρούσματα)», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης. 

Αναφερόμενος στη μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης, επισήμανε ότι κατά μέσο όρο αντί κάποιος να μολύνει 2, μολύνει 4. «Μια στενή επαφή που έμεινε ένα τέταρτο με κάποιον που έχει μολυνθεί και μεταδίδει, ενώ παλιά χρειαζόσουν 20 λεπτά για να μολυνθεί, τώρα απαιτούνται 3-5 λεπτά. Μάλιστα, ο ανεμβολίαστος αναπτύσσει πάρα πολύ υψηλό φορτίο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο και ο εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί, αλλά ένας ανεμβολίαστος θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα ακόμα κι αν είναι μικρής ηλικίας. Στην περίπτωση δε που είναι πάνω από 50 ετών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι 3 στους 10 θα καταλήξουν στο νοσοκομείο και κάποιοι θα διασωληνωθούν.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, στους 100 θανάτους πάνω από 50 ετών οι 90-95 θα αφορούν ανεμβολίαστους και οι 5 θάνατοι θα αφορούν πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι είτε θα είναι ηλικιωμένοι είτε λόγω οργανικής κατάστασης και φαρμάκων δεν ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στο εμβόλιο.

Παράλληλα, ο κύριος Τζανάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις του η χώρα απέφυγε 400 θανάτους, 250 διασωληνωμένους και 16.500 κρούσματα λόγω του ρυθμού που υπάρχει στους εμβολιασμούς.

«Με το μοντέλο μας αναλύσαμε το υποθετικό σενάριο τι θα γινόταν αν δε θα είχαμε αυτόν τον εμβολιαστικό ρυθμό που έχουμε από το Πάσχα και μετά. Αυτό έδειξε ότι έχουμε αποφύγει περίπου 16.500 κρούσματα, 250 διασωληνωμένους και 400 θανάτους εξαιτίας του εμβολιασμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.