Στο μέτωπο του κορονοϊού, ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να εξαγγελθούν τοπικά lockdown, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.

Ads

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα νησιά που προβληματίζουν, για την ώρα, είναι η Πάρος, η Τήνος, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Σαντορίνη, και η Ρόδος. Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε, όμως, ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά αφορούν σε τουρίστες αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μόνιμος πληθυσμός είναι, σε μεγάλο βαθμό, πλήρως εμβολιασμένος. Για παράδειγμα, η Μύκονος έχει μόνιμο πληθυσμό 10.000 κατοίκους αλλά, αυτή τη στιγμή, στο νησί βρίσκονται περίπου 200.000 άνθρωποι. Επομένως, το να βρεθούν 40 κρούσματα, είναι λογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε και ότι το όριο συναγερμού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω κινητικότητας του καλοκαιριού και, επιπλέον, σημειώνεται πολλαπλασιασμός κοινωνικών επαφών. «Είναι τελείως λογικά αυτά τα νούμερα δεδομένης της κατάστασης και της μετάλλαξης Δέλτα», είπε και εκτίμησε ότι βρισκόμαστε στην αρχή κορύφωσης αυτού του κύματος που θα σταθεροποιηθεί και αποκλιμακωθεί μετά την αυξημένη κινητικότητα του 15Αύγουστου.