Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εκκαθάρισης του κέντρου της Αθήνας από τους μετανάστες, το οποίο προωθείται με επιχειρήσεις «σκούπα» και τη δημιουργία στρατοπέδων κράτησης. Δεκάδες είναι οι συλλήψεις των μεταναστών, οι οποίοι οδηγούνται στα κρατητήρια. «Δεν είναι τρόπος αυτός. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι λύση», δηλώνει στο tvxs.gr ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, ενώ οι Πέτρος Κωνσταντίνου, από την «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή», και Θανάσης Κούρκουλας, από την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό», καταγγέλλουν αντίστοιχα τις «ναζιστικές» πολιτικές και «σύγχρονα μακρονήσια».

Ads

 
«Οι επιχειρήσεις σκούπα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είχαν εμφανιστεί κατά την περίοδο Καραμανλή. Τώρα ξεκίνησαν και πάλι για να δείξουν στον κόσμο, προεκλογικά, ότι κάνουν δουλειά. Δεν είναι ο τρόπος αυτός. Δεν είναι η λύση.», αναφέρει στο tvxs.gr ο Τζαβέντ Ασλάμ, ο οποίος σημειώνει πως αυτή τη φορά η αστυνομία αναζητά και συνεργάτες ανάμεσα στους μετανάστες.
 
«Δίνουν ένα χαρτζιλίκι σε κάποιους για να δουλέψουν για την αστυνομία. Μία μυστική συνεργασία, τους χρησιμοποιούν ως πληροφοριοδότες», τονίζει. 
 
Σχετικά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και τις «παροχές» που υποστηρίζει η κυβέρνηση πως θα δίνονται στους μετανάστες, οι οποίοι θα κρατούνται σε αυτά, ο Τζαβέντ Ασλάμ απαντάει : «Λέμε όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Λένε πως σε αυτά θα παρέχονται κρεβάτια και γιατροί κ.α. Ρωτάμε το λόγο που αυτές οι παροχές πρέπει να δίνονται μέσα σε μία φυλακή. Αν τελικά μπορούν να δοθούν αυτές οι παροχές γιατί δεν δίνονται έξω από τα στρατόπεδα», τονίζει.
 
«Ζητάμε μόρφωση και δικαιώματα. Να μην κινδυνεύουμε να πεθάνουμε στις πλατείες από χτυπήματα της Χρυσής Αυγής και άλλων», σημειώνει ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα.
 
Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα που από το τελευταίο διάστημα αναφέρεται ως το βασικό πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας, ο Τζαβέντ Ασλάμ δηλώνει πως «η εγκληματικότητα χρησιμοποιείται προεκλογικά για να πάρουν ψήφους». «Δείχνουν τους μετανάστες για την εγκληματικότητα και αυτό δεν είναι σωστό. Το ότι η εγκληματικότητα οφείλεται στους μετανάστες είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Ένας εγκληματίας μπορεί να είναι από οπουδήποτε. Όποιοι είναι εγκληματίες, είτε είναι από Ελλάδα είτε είναι μετανάστες να συλληφθούν. Δεν έχουμε στηρίξει ποτέ τέτοιους ανθρώπους», προσθέτει.
 
Την ίδια στιγμή οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξάνονται, όπως επιβεβαιώνει και ο Τζαβεντ Ασλάμ. «Οι ρατσιστικές συμμορίες δρουν και η πολιτεία υποστηρίζει πως ο κόσμος είναι ενοχλημένος», αναφέρει, συνδέοντας τις επιθέσεις με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις επιχειρήσεις σκούπα.
 
Όπως επισημαίνει μόλις ένας στους δέκα καταγγέλλουν στην αστυνομία επιθέσεις, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν κουράγιο και πίστη στην αστυνομία «γιατί ξέρουν πως οι επιθέσεις θα κουκουλωθούν και η αστυνομία δεν θα κάνει τίποτα γιατί δεν θέλει να κάνει», όπως λέει χαρακτηριστικά.
 
«Όταν σε έχουν χτυπήσει άσχημα φοβάσαι. Λες έξω έφαγα κλοτσιές, τώρα να πάω στην αστυνομία και να με βρίζουν. Ξέρουν πως η αστυνομία στηρίζει αυτό το σύστημα», τονίζει.
 
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας καταγγέλλει ένα περιστατικό για να καταδείξει τον ρόλο της αστυνομίας. Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 6μμ στη Πλατεία Συμηριώτη στη Ν.Ιωνία. Ο Τζαβέντ Ασλάμ και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) καταγγέλλουν πως Πακιστανοί δέχτηκαν επίθεση από δύο άτομα, τα οποία όπως τους είπαν στη συνέχεια αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο «είναι δικοί μας». Οι δύο μετανάστες συνέχισαν να δέχονται χτυπήματα ακόμα και μετά την άφιξη της αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκαν με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Ιωνίας.
 
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται σε σχετική ανακοίνωση, οι Πακιστανοί χτυπήθηκαν και πάλι στο αστυνομικό τμήμα, ενώ ένας μετανάστης που έσπευσε στο αστυνομικό τμήμα για να παραδώσει τα απαιτούμε έγγραφα, δέχτηκε επίθεση στην είσοδο. Τραυματίες είναι οι Βασίμ, Αμερ, Φαλάκ, Ναβίτ και Νάσιρ.

image

Το tvxs.gr μίλησε με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, για τα τελευταία γεγονότα, τα στρατόπεδα κράτησης και τις επιχειρήσεις σκούπα. «Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι πανικόβλητη. Η σύγκρουσή της με το εργατικό κίνημα και τη νεολαία την έχει βάλει σε πλήρη απομόνωση και αναζητά διέξοδο μέσω αποπροσανατολισμού του κόσμου. Παίζουν το χαρτί του ρατσισμού, με ένα χαρτί φρίκης, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θυμίζουν Χίτλερ και Ναζί. Αυτές οι πολιτικές θυμίζουν Άουσβιτς», τονίζει στο tvxs.gr ο Πέτρος Κωνσταντίνου.
 
«Αυτές οι πολιτικές όχι απλά δεν συνάδουν με πολιτισμό και ανθρωπισμό, αλλά είναι χυδαία επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της. Το να μας λένε πως αυτά είναι μέτρα για να ανακόψουν την άνοδο των νεοναζί είναι προκλητικό. Τον Χίτλερ δεν τον σταμάτησαν αυτοί που έστελναν τους Εβραίους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτές είναι πολιτικές που τρέφουν το αυγό του φιδιού», σημειώνει. 
 
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να απαντήσουμε στην φτώχεια, τις πολιτικές του μνημονίου που τινάζουν την ανεργία στα ύψη. Η απόγνωση, η φτώχια και η περιθωριοποίηση οδηγεί τον άνεργο και τον φτωχό στην εγκληματικότητα για να επιβιώσουν. Θα πρέπει να κάνουμε ένα εργατικό κίνημα όλοι μαζί, Έλληνες και μετανάστες, φτωχοί, άνεργοι. Αυτό δημιουργεί την ελπίδα», αναφέρει και προσθέτει:
 
«Η Αθήνα δεν ρημάζει λόγω των μεταναστών αλλά λόγω της φτώχειας. Δεν μπορούμε να δείχνουμε μόνο τον μετανάστη για την υποβάθμιση των πόλεων. Αυτός που τρώει από τον σκουπιδοτενεκέ δεν είναι μόνο ο μετανάστης, είναι όλοι οι άνεργοι και οι εξαθλιωμένοι. Εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια μας βλέπουμε συνολικά την εικόνα που έχει φέρει η πολιτική του μνημονίου και η απάντηση είναι στέγη για όλους δουλειά για όλους φαγητό για όλους».
 
«Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι και η νεολαία έρχονται να συνεχίσουν τις μάχες που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα ώστε να καεί και το χαρτί του ρατσισμού, μαζί με το ίδιο το μνημόνιο», καταλήγει ο Πέτρος Κωνσταντίνου.
 
image

Ads

Ο Θανάσης Κούρκουλας, από την κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό», αναφερόμενος στην εγκληματικότητα, επισημαίνει, μιλώντας στο tvxs.gr, πως αυτή «δεν οφείλεται στα γονίδια ή την προέλευση κανενός αλλά στη φτώχεια και την εξαθλίωση που φέρνει το μνημόνιο».
 
Εξάλλου, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ΕΛΑΣ που παρουσιάζει ο Θανάσης Κούρκουλας, το 2011 για διάπραξη κλοπών και διαρρήξεων, είχαν συλληφθεί συνολικά 16.707 δράστες, από τους οποίους ποσοστό 56,3% ήταν έλληνες και ποσοστό 43,7% αλλοδαποί, κυρίως από βαλκανικές και κεντροευρωπαϊκές χώρες.
 
Σχετικά με τα στρατόπεδα κράτησης τονίζει πως πρόκειται για «απάνθρωπα αντιδημοκρατικά σύγχρονα μακρονήσια, που ξοδεύουν πόρους από τον πιο κουτσουρεμένο προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών, την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις μετατρέπονται σε φιλανθρωπικά επιδόματα».
 
«Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που τώρα εκφράζεται με τις επιχειρήσεις σκούπα και τα στρατόπεδα είναι βούτυρο στο ψωμί των οργανωμένων φασιστικών συμμοριών για να στρατολογήσουν νέα μέλη στα τάγματα εφόδου τους. Δεν αφορά ολόκληρη την κοινωνία, ούτε την πλειοψηφία. Αφορά κάποια ακροατήρια ρατσιστικά και ξενοφοβικά, στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι φασιστές με εξαιρετική ευκολία πλέον εξαιτίας του γενικού κλίματος που αναπαράγεται από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ», τονίζει.
 
Ο Θανάσης Κούρκουλας αναφέρεται και στις ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα επισημαίνοντας πως οι περισσότερες από αυτές είναι «οργανωμένες». «Ακόμα και στην περίπτωση που γίνονται από κάποιες συμμορίες νέων, που δεν έχουν οργανωτικούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή και άλλες τέτοιες ομάδες, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν ένας δύο, που έχουν οργανωτικούς δεσμούς και της καθοδηγούν», σημειώνει.
 
Για την Χρυσή Αυγή και τη δημοκοπική ενίσχυσή της αναφέρει πως «θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι μία συμμορία νεοναζί δολοφόνων» και εκτιμά πως ακόμα και «αν μία μερίδα του κόσμου έχει ξενοφοβικά χαρακτηριστικά δεν θα θέλει να ταυτιστεί με νεοναζί συμμορίες». «Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ένα αυξημένο ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνουν μόνο κόσμο που ξέρει. Συμπεριλαμβάνουν και κόσμο που δεν ξέρει τι συμβαίνει», αναφέρει.

«Καλούμε κάθε οργάνωση,  τα συνδικάτα, τις μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις τους πολιτικούς φορείς που έχουν ταχθεί ενάντια στη μνημονιακή βαρβαρότητα, τους τοπικούς φορείς που εμπαίζονται και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να αντιταχθούμε από κοινού στην επιχείρηση μετατροπής της Ελλάδας σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης», καταλήγει.