Ο  Ξενώνας Φιλοξενίας Αστέγων της «Κλίμακα», δυναμικότητας 10 ατόμων,  παρέχει τη δυνατότητα βραχύχρονης διαμονής σε ενήλικα άτομα που διαβιούν εκτός στέγης ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας κλπ. Προτεραιότητα στη δυνατότητα  φιλοξενίας στον Ξενώνα δίνεται σε αστέγους με προβλήματα ψυχικής υγείας με την προϋπόθεση ότι ανταποκρίνονται στη θεραπευτική διαδικασία και ότι η ύπαρξη ψυχικής διαταραχής δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην απρόσκοπτη  λειτουργία του Ξενώνα.

Ads

 
Ο Ξενώνας Αστέγων της «Κλίμακα» είναι ο μοναδικός ψυχιατριακός ξενώνας αστέγων που λειτουργεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, μέσα από ένα θεραπευτικό πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με σκοπό την ενδυνάμωσή των ενοίκων του στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα πολυσύνθετα  προβλήματά τους και με απώτερο στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση τους στην κοινότητα.
 
Στον Ξενώνα, εκτός από προσωρινή στέγη, προσφέρεται, μέσω του «Κέντρου Ημέρας Αστέγων» που συστεγάζεται με τον Ξενώνα, πολύπλευρη υποστήριξη επιχειρώντας να καλύψει το σύνολο των αναγκών των αστέγων (στέγη, διατροφή, ένδυση, ψυχολογική – (ψυχ) ιατρική φροντίδα – φαρμακευτική αγωγή, επίλυση διαπροσωπικών προβλημάτων, επίλυση κοινωνικοπρονοιακών ζητημάτων, νομική αρωγή, κοινωνικοποίηση, επαγγελματική αποκατάσταση, κ.λ.π) η οποία είναι  εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε φιλοξενούμενου.
 
Όπως σημειώνεται από την Kλίμακα, ο Ξενώνας δεν αποτελεί παροχή ενός μόνιμου καταλύματος στους ενοίκους του αλλά μία περίοδος «ανασυγκρότησης» προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν οι παράγοντες που οδήγησαν στην απώλεια στέγης (ανεργία, ιατρικά – ψυχιατρικά προβλήματα, έξεις, διαπροσωπικές σχέσεις κ.λ.π). με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.
 
Ο Ξενώνας Αστέγων και το «Κέντρο Ημέρας Αστέγων» βρίσκονται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 30 στον Κεραμεικό. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της «Κλίμακα», το «Κέντρο Ημέρας» λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 -21:00 με ανοικτές δραστηριότητες για όλους τους ενδιαφερόμενους.