Σε «τσουνάμι» εξελίχθηκε η κατάθεση τροπολογιών και προσθηκών στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν προστεθεί πάνω από 20 άρθρα στα 213 του κατατεθειμένου νομοσχεδίου, το οποίο είχε ξεκινήσει με 85 Άρθρα.

Ads

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η τελική εκδοχή περιλαμβάνει… 234 άρθρα που απλώνονται σε περίπου 1.000 σελίδες, μαζί με τις αιτιολογικές εκθέσεις και τα λοιπά συνοδευτικά κείμενα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τροπολογίες προέρχονται σχεδόν από τα μισά υπουργεία, ορισμένες είναι… πολιτικά άοσμες, άλλες ωστόσο παραπέμπουν σε εξυπηρετήσεις και διευκολύνσεις.

Σε 8 τροπολογίες που συνυπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών και Μεταφορών, περιλαμβάνεται η περαιτέρω διεύρυνση των λεγόμενων «Στρατηγικών Επενδύσεων», που βάσει του πρώτου άρθρου του νομοσχεδίου αντιμετωπίζονται ευνοϊκά, με κραυγαλέες παρεκκλίσεις από την πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία.

Με την τροπολογία χαλαρώνουν οι προϋποθέσεις και μειώνονται τα όρια στον προϋπολογισμό και στον ελάχιστο αριθμό νέων θέσεων εργασίας που προέβλεπε ο Ν. 4608/2019 για να χαρακτηριστεί μια επένδυση «Στρατηγική» ή να ενταχθεί στις λεγόμενες «Εμβληματικές Επενδύσεις».

Ads

Η διεύρυνση αφορά τουριστικές επενδύσεις, για τις οποίες αρκεί προϋπολογισμός 50 εκατ. με 100 θέσεις εργασίας, ενώ για προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. καταργείται η προϋπόθεση των ελάχιστων θέσεων εργασίας.

Ανάλογη υποβάθμιση των προϋποθέσεων προβλέπεται και στην ένταξη τουριστικών επιχειρηματικών σχεδίων για ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας στις κρατικές ενισχύσεις.

Η εφημερίδα  σημειώνει ότι εξυπηρέτηση απροσδιόριστης σκοπιμότητας αποτελεί και η τροπολογία με την οποία επιμηκύνεται από την τριετία στην τετραετία ο χρόνος διεξαγωγής εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, του οποίου η νυν ηγεσία είναι εξαιρετικά φιλική προς την κυβέρνηση.

Ανάλογη επιμήκυνση θητείας σε τετραετία προβλέπεται με άλλη τροπολογία και για το Τεχνικό Επιμελητήριο.