Την ελπίδα «να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Σύνοδο για το περιβάλλον στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας πως «η σύνοδος αυτή πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή. Πρέπει να επιταχυνθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα,  βιώσιμη κοινωνία».

Ads

«Είμαστε εδώ για να λάβουμε αποφάσεις, δεσμευτικές για όλους μας. Γνωρίζουμε τί πρέπει να πράξουμε. Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε  πώς θα το πράξουμε», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, εκτός από την αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής, κλέβει το μέλλον των παιδιών μας. Επειδή διαβρώνει συνεχώς την περιβαλλοντική και οικολογική βάση της κοινωνικής αναπαραγωγής. Από αυτή την άποψη, η διαδικασία του οικολογικού μετασχηματισμού των κοινωνιών μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική αλλαγή, με την προοπτική μιας παγκόσμιας κοινότητας χωρίς ανισότητες. Δεν μπορούμε να λαμβάνουμε πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον αυτού του πλανήτη, με βάση τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τη ζωή μας στις αγορές και τις πολυεθνικές εταιρείες».

«Η οικολογική προοπτική θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για κοινωνική αλλαγή. Η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να παρέχει ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα έχει ως βάση τις διαδικασίες διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμόρφωσης που θα εφαρμόζονται από όλα τα μέρη», τόνισε.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ότι παρά την κρίση, τα περιβαλλοντικά προβλήματα παραμένουν ψηλά στην ατζέντα. Όπως εξήγησε, το 20% των ευρωπαϊκών κονδυλίων χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  «Θεωρούμε την πράσινη ανάπτυξη το πιο σημαντικό γεγονός» σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Κάλεσε δε, τον διεθνή θαλάσσιο οργανισμό να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν τα πλοία.

Ads

«Οι μεγάλες καταστροφές, η αποψίλωση των δασών και η ακραία φτώχεια υποβαθμίζει τη ζωή των πιο ευάλωτων και εντείνει τις προσφυγικές ροές» ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, την προσφυγική, ώστε να συμβάλουμε στην ειρήνη, ελπίζω να μην αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων». «Είμαστε εδώ για να κάνουμε ιστορικά βήματα και θα πρέπει να τα κάνουμε εδώ και τώρα» είπε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας.

Ολόκληρη η ομιλία: