To πρώτο ραντεβού μετωπικής αναμέτρησης στο πολιτικό τερέν του νέου δικομματισμού δίνουν απόψε στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης – μιας αναμέτρησης, που θα καθορίσει τον τόνο και το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων των επόμενων κρίσιμων μηνών.

Ads

Με την αξιολόγηση ακόμη μετέωρη και με το ασφαλιστικό ανοιχτό – και εγκλωβισμένο στις συμπληγάδες κοινωνικών αντιδράσεων και πιστωτών – η κυβέρνηση σχεδιάζει την τακτική της πάνω στην γραμμή της «γενικής επίθεσης»: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό για να αναδείξει τις ευθύνες των «όψιμων επικριτών και νεοεπαναστατών», θα επιμείνει στην ταύτιση της «νεοφιλελεύθερης δεξιάς του Μητσοτάκη» με τον πιο σκληρό κρίκο των δανειστών, δηλαδή το ΔΝΤ, και θα υπενθυμίσει «ποιοι έκαναν 11 περικοπές στις συντάξεις και ποιοι προσπαθούν να τις διασφαλίσουν».

«Είναι ώρα να μιλήσουμε για όλα, για την κατάσταση των ταμείων και για το ποιος ευθύνεται – για το ποιοι διαπραγματεύονται και ποιοι επενδύουν στην αδιαλλαξία των δανειστών», έλεγαν χαρακτηριστικά χθες το βράδυ πηγές του Μαξίμου, δίνοντας και το στίγμα της υψηλής πόλωσης που αναμένεται απόψε στη Βουλή.

 Στο πλαίσιο αυτό, στο κυβερνητικό οπλοστάσιο εντάσσονται ήδη και οι καταγγελίες για υπόγεια υποκίνηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, και δη της Νέας Δημοκρατίας, ακραίων αντιδράσεων υπό το άλλοθι της συμμετοχής στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Υπάρχουν «κύκλοι που ερωτοτροπούν με την ανωμαλία και προκαλούν διαρκώς αναταραχή» είπε με νόημα χθες το βράδυ αναφερόμενος στην 12ωρη «ομηρία» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομοτηνή, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος ενώ και ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ανοιχτός σε συνάντηση με τους αγρότες «σε όποιο μπλόκο θέλουν, αρκεί να διασφαλίζονται οι συνθήκες διαλόγου…»

Ads

Επί της ουσίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η κυβερνητική θέση θα παραμείνει εκείνη των «δίκαιων βελτιώσεων» για αγρότες και επαγγελματίες, με σαφή και αιχμηρό διαχωρισμό όμως ανάμεσα στους πραγματικά ασθενέστερους και μη έχοντες και στους «κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστές, φοροφυγάδες και δήθεν επαναστάτες».

«Χωρίς νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, με αναδιανομή στο μεδούλι, δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα», ήταν το σαφές, χθεσινοβραδινό μήνυμα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος πάντως επαναβεβαίωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις.

Η «πρεμιέρα» του Κυριάκου

Στην έτερη όχθη, εκείνη της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για ανταπόδοση των πυρών, με πυξίδα την «σκληρή μεν, δημιουργική δε», αντιπολίτευση. Πάνω σ’ αυτήν την γραμμή ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να παρουσιάσει, για πρώτη φορά, συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις του κόμματός του για το ασφαλιστικό και να τηρήσει ισορροπία ανάμεσα στην στήριξη των «δίκαιων αιτημάτων των αγροτών» και στην αποστασιοποίηση από ακραίες μορφές κινητοποιήσεων.

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούσαν χθες πως η κατακόρυφη άνοδος των τόνων από τον Αλέξη Τσίπρα κατά Μητσοτάκη δείχνει «πανικό της κυβέρνησης» και καταλόγιζαν στην κυβέρνηση «επιχείρηση διχασμού της κοινωνίας».

Οι καταγγελίες αυτές αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο συγκεκριμένες και σκληρές απόψε στη Βουλή, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταλογίσει ευθύνες στον πρωθυπουργό ότι οδήγησε τη χώρα και την οικονομία σε αδιέξοδο και ύφεση, με μια διαπραγμάτευση που – κατά τους υπολογισμούς της ΝΔ – κόστισε στο ΑΕΠ 7% μέσα σε έναν χρόνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ψηλά στην ατζέντα του αρχηγού της ΝΔ θα βρεθούν και οι καταγγελίες για μαζικούς διορισμούς μετακλητών και συγγενών από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι τελευταίες καταγγελίες Βαρουφάκη για το λεγόμενο «Plan x», για το οποίο ήδη στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει διερεύνηση και ποινικών ευθυνών.