Κάποιοι θέλουν την Ελλάδα οικονομικό προτεκτοράτο μέσα στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της συνόδου των προέδρων του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παρίσι.

Ads

 
Όπως τόνισε η επιμονή των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης στις πολιτικές της λιτότητας, καταργεί την ίδια την δημοκρατία και «αυτό που ζητούν αυτές τις μέρες από την Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο, είναι σαν να μην υπάρχει ουσιαστικά η δυνατότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις να καθορίζουν τα δημοσιονομικά της χώρας».
 
«Μετατρέπουν δηλ. την Ελλάδα σε ένα οικονομικό προτεκτοράτο μέσα στην ευρωζώνη και αυτό ίσως είναι μία ένδειξη του τι θα ακολουθήσει στο μέλλον και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αυτά είναι έξω και πέρα από το πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πέρα και έξω από τις βασικές συντακτικές αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας.
 
«Καταλύουν τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και σε συνδυασμό με την σκληρή πολιτική της λιτότητας δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής όξυνσης και επέλασης, διεύρυνσης της επιρροής του νεοναζισμού, του εθνικισμού που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνους δρόμους όλη την Ευρώπη», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια μίλησε για βαριά ευθύνη όσων αποδέχονται στην Ευρώπη «να καταργηθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα» και επιμένουν στην «αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας που δημιουργεί ήδη συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης σε μια χώρα της ευρωζώνης».
 
«Την προεκλογική περίοδο μας έλεγαν ότι η κυρίαρχη απειλή ήταν ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φορολογήσει τις επιχειρήσεις και θα φύγουν από τη χώρα και θα καταστραφεί η οικονομία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «σήμερα βλέπουμε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις φεύγουν με μνημονιακές κυβερνήσεις: έφυγε η Coca cola, έφυγε η ΦΑΓΕ μικρομεσαίες έχουν κλείσει ούτως ή άλλως».
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως όλα αυτά τα χρόνια κυβερνούσε τη χώρα και την οδήγησε στην κρίση «η μαφία της οικονομικής, επιχειρηματικής, μιντιακής ολιγαρχίας σε συνεργασία με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα».
 
Αυτές τις μέρες, «σπάει η ομερτά, σπάει ο νόμος της σιωπής και βγαίνουν στη δημοσιότητα οι λίστες αυτής της οικονομικής, επιχειρηματικής και μιντιακής ολιγαρχίας που προστατεύεται από τους χρεοκοπημένους πολιτικούς, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους, όταν ο ελληνικός λαός έχει γονατίσει».
 
«Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί με νύχια και με δόντια, με λύσσα όλοι αυτοί πολεμούσαν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο στις εκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα να έρθει στην εξουσία», ανέφερε και πρόσθεσε: «τώρα καταλαβαίνουμε, που δημοσιεύονται μέρος των ονομάτων αυτών που έχουν βγάλει χρήματα στην Ελβετία και προστατεύονται από τους λληνες πολιτικούς που κυβερνάνε, τώρα καταλαβαίνουμε γιατί μέσα μαζικής ενημέρωσης των οποίων οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε αυτές τις λίστες, μεγάλες επιχειρήσεις, έκαναν το παν για να μην αλλάξει πολιτική ηγεσία και διακυβέρνηση στην Ελλάδα, γιατί κάνουν το παν για να επιβάλλουν το μνημόνιο, αυτή την πολιτική που καταστρέφει τη χώρα, ως μονόδρομο που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε».
 
Αν υπήρχε έστω η στοιχειώδης ευθιξία «από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας του ελληνικού λαού, από αυτό το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό αντί να ετοιμάζουν να φέρουν νέα μέτρα 13,5 δισ. ευρώ στη Βουλή, θα έπρεπε -μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για το ποιους προστάτευαν, να παραιτηθούν και να παραδώσουν τη δυνατότητα στις υγιείς, καθαρές και πατριωτικές δυνάμεις, να βγάλουν τη χώρα από την κρίση» δήλωσε και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει αυτή τη μεγάλη ευθύνη.

* Φωτογραφία από Fosphotos του Μενέλαου Μυριλλα