«Να δώσει εξηγήσεις και να μην κρύβεται» κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, αναφερόμενος στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, την οποία χαρακτήρισε «σκάνδαλο».

Ads

 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την απόφαση για την μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει αυτή την εξέλιξη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με μέλη του ΔΣ των εργαζομένων στην ΑΤΕ.
 
Σημείωσε ότι οι επικεφαλής των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος διεκδικούν βραβείο Γκίνες, για την εκποίηση μιας κερδοφόρας τράπεζας σε μια ιδιωτική, «που έχει παθητικό και είναι μη βιώσιμη».
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πτωχευμένη τραπεζοκρατία» που κυβερνά τον τόπο και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να σπάσει το «πέπλο σιωπής και συγκάλυψης» σχετικά με «αποφάσεις που λαμβάνονται όχι στη Βουλή, αλλά στη σκιά».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα περί «χαριστικής μεταβίβασης» της τράπεζας.

« Όλα τα έγγραφα που ζήτησε σήμερα ο κ. Τσίπρας για την υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας θα του δοθούν άμεσα», διαβεβαίωσε ο κ. Κεδίκογλου, συμπληρώνοντας ότι «τα υπόλοιπα θα απαντηθούν ασφαλώς στη Βουλή». Εκεί, πρόσθεσε, «θα φανεί ποιοι ασκούν πολιτική υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και ποιοι δημαγωγούν και υπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τέλος ότι η υπόθεση της ΑΤΕ είναι αποτέλεσμα «της έλλειψης βιωσιμότητας της» και υπενθύμισε ότι με την τελευταία ρύθμιση οι θέσεις εργασίας της τράπεζας «εξασφαλίστηκαν πλήρως» και ότι οι αγροτικές γαίες «δεν κινδυνεύουν και θα ρυθμιστούν με νόμο», ενώ οι θυγατρικές της επιχείρησης περιέρχονται στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών εν όψει των επικείμενων αγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των τραπεζών. Ειδικότερα ζητά:
 
1. Tην κοινοποίηση της έκθεσης της Black Rock από την ΤτΕ, ως επόπτη του τραπεζικού συστήματος.
 
2. Την κοινοποίηση των κριτηρίων με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, καθώς και τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας.
 
3. Την κοινοποίηση των εκθέσεων των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα επιχειρησιακά σχέδια (business plans) και τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης (capital plans) των τραπεζών που έχουν υποβληθεί στην ΤτΕ και στο ΤΧΣ, όπως επιβάλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα (Βασιλεία ΙΙ).
 
Την ίδια στιγμή, 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για «το μέγα σκάνδαλο της χαριστικής μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζας Πειραιώς», ζητώντας να ενημερωθούν για το ποσό που κατέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το «καλό» τμήμα της ΑΤΕ, αλλά και το συνολικό ποσό που θα καταβάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει το κενό στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ.
 
Ζητούν επιπλέον να ενημερωθούν ποιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα έχει καταβάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αρχική ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, την ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος την κάλυψη του κενού στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ, αλλά και για οποιοδήποτε άλλον λόγο. Αντίστοιχα, ζητούν να μάθουν ποιο θα ήταν το ποσό που θα δαπανούσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν απλώς ανακεφαλαιοποιούσε την ΑΤΕ.
 
Καλούν επίσης τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, όπως είχε δεσμευτεί μετά τις απώλειες από τη συμμετοχή της Τράπεζας στο PSI, όπως έγινε με τις ιδιωτικές τράπεζες, ποιες ήταν οι δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα σχετικά με την ΑΤΕ κι αν έχει λάβει υπόψη της τις καταγγελίες στο Reuters, σχετικά «με παράνομες πράξεις κορυφαίου διοικητικού στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς».
 
Τέλος, ζητούν να μάθουν πώς θα προστατευθεί η αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και πώς θα προστατευθούν τα συμφέροντα των μικρομετόχων.
 
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα ενημερώσουν την Παρασκευή, 3 Αυγούστου, την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα της μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς.
 
Εν τω μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει την Τρίτη ανοιχτή συζήτηση-διαβούλευση με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων από το χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων και των αγροτών, των εργαζομένων στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ καθώς και ενώσεων προστασίας καταναλωτών.
 
Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί από τις 10.00 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στην αίθουσα της Γερουσίας στον 1ο όροφο της Βουλής. Στόχος όπως αναφέρεται είναι «η ακύρωση της διάσπασης της ΑΤΕ σε «κακή» και «καλή» τράπεζα, με τη χαριστική παραχώρηση της τελευταίας στην Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT]  και η διατήρησή της ως ενιαίας δημόσιας Τράπεζας.
 
Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα παρέμβει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.