Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν. «Πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Είναι πολύ συμβολική η επίσκεψη σας, δύο ημέρες μετά την Ημέρα του Ολοκαυτώματος. Μεγάλος ο συμβολισμός και για την ελληνο-ιουδαϊκή κοινότητα που υπέφερε κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην προσφώνηση του, ενώ σημείωσε ότι: «Είναι μεγάλη τιμή που θα είμαι μαζί σας στη θεσσαλονίκη και πραγματικά όλοι έχουν υπερθεματίσει την εξαιρετική σας πρωτοβουλία».

Ads

«Είναι κοινή μας ιστορία και μάθημα για το μέλλον», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας τη στενή συνεργασία και την τριμερή σύνοδο με την Κύπρο.

«Οι γείτονες και τα ξαδέρφια μας πρέπει να κατανοήσουν ότι για να χτίσουμε την ειρήνη πρέπει όλοι να κάνουμε κοινές προσπάθειες. Είναι το πεπρωμένο μας να ζήσουμε μαζί και πρέπει να καταστήσουμε την ανατολική Μεσόγειο, παράδεισο, όλοι , η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, όλοι μαζί να την κάνουμε παράδεισο, έναν τόπο που όλοι θα θέλουν να πάνε, στην Ακρόπολη, στις Πυραμίδες, στην Ιερουσαλήμ, στην Φιλαδέλφεια στην αρχαία Ιορδανία.», τόνισε στην αντιφώνησή του ο Ισραηλνός πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Ρεουβέν Ρίβλιν είχε περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε τη στήριξη του Ισραήλ στα κρίσιμα εθνικά θέματα της Ελλάδας, στέλνοντας ταυτόχρονα πολλαπλά μηνύματα για το ονομοτολογικό της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό αλλά και την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας και Αλβανίας σε συνάρτηση με τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ads

Πηγή: ΕΡΤ