Στρατηγική επιλογή μας η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ για την περιφερειακή συνεργασία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. 

Ads

Μιλήσαμε με ενθουσιασμό γι’ αυτά που συμφωνούμε αλλά και με ειλικρίνεια γι’ αυτά που διαφωνούμε, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η επόμενη συνάντηση της τριμερούς θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους κοινούς δεσμούς της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Έχουμε στόχο η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό μεταφορικό κέντρο, του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και χαιρέτισε την πρόταση Νετανιάχου, για τη σύσταση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Διαβάστε επίσης:

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας  στις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.   

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης για το Κυπριακό που θα επανενώνει τη χώρα, θα αποκαθιστά τις ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα τερματίζει τη στρατιωτική κατοχή και θα εξαλείφει κάθε εγγύηση ή επεμβατικά δικαιώματα της όποιας τρίτης χώρας. 

image

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε γνωστό πως ενημέρωσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και του εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη στήριξη του Ισραήλ στις προσπάθειες για συνολική και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Υπέρ κάθε μορφής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου τάχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

image

Συγκεκριμένα είπε ότι υπάρχει μια αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών και ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινά συμφέροντα όσον αφορά τα ενεργειακά (τις έρευνες φυσικού αερίου) και τον τουρισμό. «Έχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε μέσω της συνεργασίας και αυτό ακριβώς πράττουμε. Διατρανώνουμε αυτήν τη συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα του στη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών και γνωστοποίησε ότι στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε η διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών που θα έχει ως έργο την αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών.

image