Το πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι Ελλάδα και Ιράν μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

Σημείωσε επίσης ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν και διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την ΕΕ.

«Ο πιο ανεξάρτητος ηγέτης της Ευρώπης»

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του τεχνολογικού πάρκου, Μαχντί Τσαφαρίνια τον χαρακτήρισε ως τον πιο ανεξάρτητο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης. Στη συνέχεια τον ξενάγησε στο πάρκο. 

Ads

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη, μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν.

Συναντήσεις Τσίπρα με Χαμενεΐ και Ρουχανί

Στην Τεχεράνη ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα συναντηθούν με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιράν.

Την ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Γιώργος Τσίπρας.