Στόχος της επίσκεψης στη Ρωσία είναι η επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του είπε πως η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα είναι σημαντική κι ελπιδοφόρα γιατί έτσι θα έρθουν ξανά μπροστά οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ads

Με καθυστέρηση 40 λεπτών ξεκίνησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο. Στην εισαγωγική συζήτηση που είχαν οι δύο άντρες μπροστά στις κάμερες επισήμαναν τη σημασία της προώθησης των σχέσεων Αθήνας – Μόσχας προς όφελος και των δύο χωρών. Αυτή την ώρα οι δύο πολιτικοί έχουν συνομιλίες και γεύμα εργασίας, ενώ θα ακολουθήσει υπογραφή συμφωνιών.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα βρεθούν τα θέματα της άρσης του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, καθώς και θέματα της οικονομικής ατζέντας. Όπως επισήμανε ωστόσο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters «η Ελλάδα δεν ζήτησε χρήματα από τη Ρωσία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους και χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει και επιθυμεί την επίλυσή τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στις 15:30 ώρα Ελλάδας Τσίπρας και Πούτιν θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Ads

Τι είπαν μπροστά στις κάμερες

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Είναι μεγάλη χαρά, κύριε Πρωθυπουργέ, που σας γνωρίζω προσωπικώς. Έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο. Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή. Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες., είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος», καλωσορίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

«Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδος, είχαμε την πρώτη θέση, το 2013 ο όγκος των ανταλλαγών μας είχε διπλασιαστεί. Δυστυχώς, όμως, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 40%. Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύτιμη, γιατί πρέπει να βρούμε τους λόγους και να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε για να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά. Και πάλι με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω την ελληνική αντιπροσωπεία», συνέχισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την υποδοχή. Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας  φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος», είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε  από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=_E08RgyRJXI]

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Μόσχα. Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως μ’ αυτό τον τρόπο τιμάει και τους Έλληνες πεσόντες.

Σε ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο facebook νωρίτερα έγραψε μάλιστα: «Είμαστε στη χώρα που φέτος τιμά την επέτειο των 70 χρόνων από τη νίκη της κατά του φασισμού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο»

Στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ με Ευρώπη και Ουάσιγκτον να έχουν μετατρέψει το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα σε… πολιτικό σταθμό, υπό το φόβο του «σοβιετικού ρομαντισμού του ΣΥΡΙΖΑ». Τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από το «φλερτ» Ελλάδας – Ρωσία για την Ευρώπη αλλά και τα πιθανά ανταλλάγματα που θα επικυρώσουν μία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναλύουν τα διεθνή ΜΜΕ. Αναλυτές τονίζουν ότι στη Μόσχα δεν συναντώνται μόνο οι δύο μαχητές του καπιταλισμού απέναντι στην Μέρκελ, αλλά και το ουκρανικό με το ελληνικό ζήτημα αναφορικά με την Ευρώπη, με φωνές από τη Γερμανία να προειδοποιούν πως… «δεν γίνεται έτσι η διπλωματία». Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι από την πλευρά τους σημειώνουν ότι «η Ελλάδα χάρη νέων σχεδίων της Ρωσίας μπορεί να να καταστεί σημαντική χώρα διέλευσης».