Debate με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ads

Στην τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση. Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας» και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης».

image

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών-μελών.

Ads

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι καιρός να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

image

Για την οικονομική κρίση

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή», με μεγάλο κόστος όμως. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

«Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας κι ενώπιον του θιασώτη της λιτότητας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή», πρόσθεσε ο  Αλέξης Τσίπρας.

Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, ελπίζω ότι δεν θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος, είπε τέλος ο πρωθυπουργός.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=lwvpu2hS8dU]

Για το προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι «ντροπή».

«’Εχουμε απώλειες ζωών γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δυο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές», σημείωσε.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. ‘Η θα το λύσουμε από κοινού ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση à la carte», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης, ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=iCwi7Lus8NE]

Κρίσιμες συναντήσεις και στη συνέχεια

Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μετά το πάνελ με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, να επιθυμεί την επιστροφή της συζήτησης για το Grexit με αφορμή το προσφυγικό, το απόγευμα θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού και την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καλέσει την Κριστίν Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσει η στάση του Ταμείου σε σχέση με την Ελλάδα και να μη ζητηθούν παράλογα μέτρα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό.