«Δεν είναι η ώρα για «exits», φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη», ήταν το τελικό μήνυμα που έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ του Νταβός για «Το Μέλλον της Ευρώπης», τονίζοντας την ανάγκη «εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για μείωση ανισοτήτων, και την αλληλεγγύη».

Ads

Στην ομιλία του στο πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο ίδιο όπου μετείχε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι «αποδεχθήκαμε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετά την επιμονή των εταίρων» και εξέφρασε την ευχή «οι συνεχείς διαφωνίες των θεσμών να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις».

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι τα εξής:

* Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τρεις κρίσεις: οικονομική, προσφυγική, ασφαλείας. Θα ανταπεξέλθει μόνο με στενή συνεργασία στη βάση κοινών κανόνων, αρχών και αξιών.

Ads

*Η Ελλάδα επιζητά τη συνεργασία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό αλλά το κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.

*Η Ε.Ε. δεν είναι ένωση à la carte όπου όλοι απολαμβάνουν τα οφέλη αλλά μόνο κάποιοι επωμίζονται τα βάρη της κρίσης.

*Η ελληνική κρίση αντικατοπτρίζει τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, τραπεζική ένωση, καταπολέμηση της ανεργίας η οποία δεν μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη.

*Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκής περιφέρειας για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη.

*Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το κόστος της δεν επιμερίστηκε δίκαια. Έχασε 25% του ΑΕΠ και η ανεργία είναι σε απαράδεκτα επίπεδα. Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μειώνουμε γραφειοκρατία για να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις, αλλά πρέπει να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος.

*Στην Ελλάδα οι κοινωνικοί φορείς καταλάβαν ότι δεν είναι το εργασιακό κόστος το βασικό ζήτημα και έτσι αποφασίσαμε να μοιράσουμε το βάρος με μια πολύ μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μη μειωθούν για 13η φορά οι συντάξεις.

*Είναι γνωστό ότι είχαμε διαφορετικές απόψεις για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της. Αποδεχθήκαμε την συμμετοχή του ΔΝΤ μετά από επιμονή των εταίρων. Εύχομαι οι συνέχεις διαφωνίες των θεσμών εξαιτίας του ότι κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες, να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις.

*Δεν είναι η ώρα για  «exits», φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη. Αντιθέτως να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για μείωση ανισοτήτων και την αλληλεγγύη.