Ικανοποιημένος επιστρέφει στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την τριήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις θετικές εκδηλώσεις των Κρητικών στο πρόσωπό του, όπως φάνηκε και στις επιτυχημένες συγκεντρώσεις σε Χανιά και Ιεράπετρα.

Ads

Σήμερα από το Ηράκλειο, όπου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του συνδυασμού «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», με υποψήφιο δήμαρχο τον Ηλία Λυγερό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι σε αυτές τις εκλογές, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο, ο Ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει «εάν θα αλλάξει σελίδα υπέρ των δυνάμεων που θέλουν να ανασυγκροτήσουν τη χώρα, έξω από τα μνημόνια και το σύστημα διαπλοκής».

«Έχουμε μπροστά μας τρεις κάλπες, αλλά μία επιλογή» είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως «πρέπει να τελειώνουμε με τους τσιφλικάδες της διαπλοκής». Έκανε αναφορά σε υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες οι οποίοι παρουσιάζονται σαν ανεξάρτητοι, θέλοντας να κρύψουν τις σχέσεις τους με τα Κόμματα του μνημονίου και «γιατί ντρέπονται να πουν την αλήθεια στην Ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η Αυτοδιοίκηση αποτελεί οργανικό κομμάτι μιας άλλης διακυβέρνησης, που θα δέχεται εντολές από το λαό και όχι από την τρόικα και όσους θέλουν να λεηλατήσουν το δημόσιο και τις πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας». Κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουν ένα ισχυρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής, και ένα μήνυμα που θα ακουστεί σε όλη την Ευρώπη».

Ads

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου τόνισε ότι καλούμαστε να αποφασίσουμε «εάν θα συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική των μνημονίων ή αν θα πούμε όχι ώστε στις 26 Μαΐου, να ξεκινήσει η μεγάλη αλλαγή σε αυτό τον τόπο».

Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα σκληρός με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της διαπλοκής», λέγοντας ότι ο ίδιος με την βοήθεια των Μέσων αυτών, προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα των εκλογών, «προσπαθούν να αποκρύψουν τις ειλημμένες αποφάσεις για τα σκληρά μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα όσα έλεγε ο κ. Σαμαράς πριν τις εκλογές του 2012 και στο Ζάππειο, «την ίδια ώρα που είχε κρυμμένα στο συρτάρι του τα νέα μέτρα που επέβαλε η τρόικα».

«Έχουν έτοιμο- τόνισε- το νέο σχέδιο που μειώνει μισθούς και συντάξεις, απολύει χιλιάδες υπαλλήλους του δημοσίου, αυξάνει τους φόρους, προωθεί την ενοικίαση των εργαζομένων, καταργεί την προϋπηρεσία και τις τριετίες». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την απάντηση που έδωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, σε ερώτηση βουλευτών του Κόμματος αναφορικά με τα νέα μέτρα, σύμφωνα με την οποία, υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις που όταν θα εφαρμόζονται θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου. «Όλα αυτά θα γίνουν- τόνισε ο κ. Τσίπρας- εάν τους το επιτρέψουμε εμείς», ενώ ανακοίνωσε ότι η τελευταία συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών θα γίνει την Παρασκευή 23 Μαΐου στο Ηράκλειο. 

Στο ΙΤΕ

Μετά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Κώστα Φωτάκη, και τους διευθυντές των Ινστιτούτων για το έργο που γίνεται, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν, με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το έργο των ερευνητών και της εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια μετέβει στο Αρκαλοχώρι όπου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, και από εκεί πήγε στη μαρτυρική Βιάννο όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ολοκαυτώματος από τους Γερμανούς καταχτητές.

Καταγγελίες

Όσον αφορά στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου των Ενεργών Πολιτών, ο υποψήφιος δήμαρχος Ηλίας Λυγερός, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της παράταξης και παράλληλα κατήγγειλε τη δημοτική αρχή Ηρακλείου, για προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων και ψηφοφόρων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που υπογράφονται καθημερινά, στάθηκε σε έργα που έχουν πληρωθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αναφέρθηκε και στην άρνηση των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων να δώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία που έχουν ζητηθεί επανειλημμένα. Τέλος είπε ότι υπάρχουν και άλλα ονόματα τα οποία θα γνωστοποιηθούν μετά την κατάθεση του συνδυασμού στο πρωτοδικείο Ηρακλείου, επειδή δέχονται πιέσεις από διάφορους κύκλους να μην είναι στο ψηφοδέλτιο των Ενεργών Πολιτών.