«Ήρθε ώρα για λύση στο ελληνικό χρέος», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Νότου στη Μαδρίτη. Οριστική λύση για την Ελλάδα, ζήτησε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.  

Ads

«Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης του Νότου. Είμαστε όλοι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλοι διατηρούμε την πίστη μας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και ουσιαστικής Ευρώπης με ένα ευρωπαϊκό πυλώνα» ανέφερε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

«Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες. Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

«Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος. Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ads

«Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη β’ αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του νότου μια σειρά από ζητήματα. Το αίτημα για τη να ανάγκη να περιορίσουμε την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ομόλογο. Χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας».  

«Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για την προσφυγική κρίση για τις εξελίξεις στη Συρία και για το Κυπριακό. Για τη Συρία έχουμε όλοι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι χώρες του νότου. Πρέπει να αναλάβει η ευρωπαϊκή ένωση πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για το συριακό. 

Ολοκληρώνοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Ο νότος της Ευρώπης μπόλιασε την ευρωπαϊκή σκέψη για το παρόν και για το μέλλον της. Ο Θερβάντες που πολέμησε στη χώρα μου στη ναυμαχία της Ναυπάκτου είχε: αυτό που είναι παράλογο είναι να βλέπεις των κόσμο έτσι όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την Ευρώπη όπως θα έπρεπε να είναι». 

Ολάντ: Οριστική λύση για την Ελλάδα 

«Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιότητα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κόσμο», πρόσθεσε. 

Η συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο των χωρών του Νότου

Ο Μαριάνο Ραχόι τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής τους πως «η διαφορετικότητά μας η γεωγραφική, μας δίνει διαφορετική οπτική για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη». Σημείωσε ως θεμελιώδη τη δημιουργία των θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την οικονομική ανάπτυξη του μέλλοντας» και πρόσθεσε: «πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάει για κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό». 

Αυτή η Σύνοδος στερέωσε το κοινό μας όραμα την κοινή μας οπτική γωνία, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Παόλο Τζετιλόνι, ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, έκανε λόγο για ένα όραμα που περιλαμβάνει ένα μέλλον για την Ευρώπη με τους πολίτες στο κέντρο αυτού του μέλλοντος». 

«Ιδιαίτερα ευτυχής για την αίσθηση του κοινού τόπου που είχαμε σ’ αυτή την τρίτη μας συνάντηση», δήλωσε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ και παρατήρησε μεγάλη ενότητα, η οποία όπως σημείωσε δεν θα μπορούσαμε να την είχαμε φανταστεί τους προηγούμενους μήνες. Τέλος ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε για τη σημαντική στήριξη που παρέχεται στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Η ανακοίνωση για το συριακό 

«Το πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ στη Συρία είχε τον κατανοητό στόχο να εμποδίσει και να αποτρέψει τη διάδοση και τη χρήση τέτοιων όπλων (σ.σ. χημικών) και ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε αυτόν τον στόχο» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Στο κοινό ανακοινωθέν καταδικάζεται «με τον εντονότερο τρόπο» η αεροπορική επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στο Ιντλίμπ της Συρίας. Τονίζεται επίσης ότι «η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τόσο από το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ από το 2013 όσο και από το Νταές (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Οι επτά χώρες του ευρωπαϊκού νότου εκτιμούν ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν «για αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να τους επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στη σύρραξη της Συρίας» και ότι «μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται από την απόφαση 2254» του ΟΗΕ θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και «θα επιτρέψει την αποφασιστική ήττα του Νταές και των άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ στη Συρία».