Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι η «περιπέτεια» της Ελλάδας θα λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. «Για πρώτη φορά πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο» δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Figaro.

Ads

Η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα, υποβλήθηκε σε μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια. Έγιναν πολλά λάθη, τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή πλευρά. Και αυτό το πληρώσαμε πολύ ακριβά, είπε.

«Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2015 με τη βούληση του λαού, επρόκειτο για μία καθαρή εντολή αλλαγής κατεύθυνσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμάστε πόσο δύσκολες ήταν οι διαπραγματεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ορισμένοι θεωρούσαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν. Όμως, κατορθώσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Αποφύγαμε συλλογικά τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και παραμερίσαμε εκείνους που προετοίμαζαν αυτού του είδους το σενάριο. Δύο χρόνια μετά, η ανάπτυξη επιστρέφει, στο 2% το 2017, και για το 2018 οι προβλέψεις την ανεβάζουν στο 2,5%. Περιορίσαμε τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όλες τις ενεργές ελληνικές δυνάμεις ώστε αυτή η «περιπέτεια» να λάβει τέλος τον Αύγουστο 2018. Για πρώτη φορά, πιστεύω ότι δεν αποτελεί πλέον όνειρο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική για τους νέους, να προτείνει προγράμματα. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν περισσότερο δημοκρατικοί. Δεν μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών , όπου στο τέλος αυτός που έχει την περισσότερη ισχύ, την μεγαλύτερη πειθώ επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή, ας μην κρυβόμαστε, η Γερμανία. «Έχουμε επίσης το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με τον σωβινισμό και τον εθνικισμό. Πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά ταυτόχρονα και να μοιραστούμε, τις κυριαρχίες μας» εξήγησε.

Ads