Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή της έναρξης εργασιών του αγωγού TAP στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε μια κομβική χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την περιοχή ευρύτερα καθώς συμπίπτει χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Επίσης έκανε λόγο για ένα έργο τεράστιας γεωπολιτικής συμμαχίας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και οδηγεί σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επισήμανε πως η συμφωνία διευθέτησης του χρέους θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.

Ads

Η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του TAP: 

Το έργο

Ο  αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σεν Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη και μόνον κατά το κατασκευαστικό του σκέλος, εκτιμάται ότι θα δώσει 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή του. 

Ο TAP, σε πρώτη φάση, θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική αύξησης στα 20 δισ. κυβικά μέτρα.

Δείτε σε ένα βίντεο πώς θα είναι ο αγωγός: 

Διαβάστε επίσης:

Ο αγωγός θα περνά από ελληνικό έδαφος σε μια διαδρομή 550 χιλιομέτρων, από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής. Η διαδρομή του συνεχίζει από την Αλβανία με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. έως την περιοχή της νότιας Απουλίας.

Το ύψος της επένδυσης φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ και η έναρξη λειτουργίας του υπολογίζεται στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.

Στόχος της Κοινοπραξίας κατασκευής του ΤΑΡ εκτός από την πρόσβαση στις αγορές της δυτικής Ευρώπης είναι και η διακλάδωση προς τις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη), μια προοπτική που μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε περιφερειακό δίαυλο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Σε συνδυασμό με άλλα δύο έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό Φυσικού Αερίου (IGB) και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων και της αξιολόγησης, μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό «παίκτη» στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.