Δύο χρόνια συμπληρώνονται στις 25 Ιανουαρίου από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, μιλά για την υπογραφή του μνημονίου και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, τις συμμαχίες στην Ευρώπη, την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ χαρακτηρίζει «σοκ και δέος» το ενδεχόμενο να βγει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

«Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Δηλαδή “σοκ και δέος” για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό και με τη στάση του στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη», τονίζει. «Προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. Προτιμά την αντιπολίτευση μέσω Instagram», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

«Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα»

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», υπογραμμίζει. 

Ads

Εξάλλου, όπως λέει «το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο». «Δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι το Ταμείο «οφείλει να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα».  «Και η Ευρώπη όμως οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά», προσθέτει. 

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει επιπλέον ότι το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια «πυρηνική Ευρώπη», δηλαδή μια ευρωζώνη ισχυρά οικονομικών κρατών. 

Υποστηρίζει πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πια μόνη στη διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Επικαλούμενος, την, σε λίγες ημέρες, 2η Σύνοδο της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου, λέει: «Αυτό είναι μια δική μας επιτυχία, που αλλάζει η γεωγραφία των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη».

Για το ενδεχόμενο εκλογών

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν τον φοβίζουν, αναρωτιέται, ωστόσο, τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές; «Δεν είναι στη σκέψη της κυβέρνησης οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση», διαβεβαιώνει, ενώ για τις δημοσκοπήσεις σημειώνει: «πάντα ήμασταν πίσω στις δημοσκοπήσεις αλλά τις εκλογές τις κερδίζαμε. 

Αναφερόμενος στα δυο χρόνια διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός λέει πως «ό,τι καταφέραμε είναι άθλος», ενώ για τις αποφάσεις που κλήθηκε ο ίδιος να πάρει δηλώνει: «Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στο λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».

«Αναλάβαμε την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης στη πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Δυο φορές ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να βγάλουμε το “φίδι από τη τρύπα” με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την ελληνική κοινωνία. Δε πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στις άγριες διαθέσεις των προθύμων» προσθέτει και καταλήγει: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα θα έχει βγει οριστικά από τη κρίση». 

Για το δημοψήφισμα 

Για όσους λένε ότι θα προτιμούσε να υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, απαντά: «έχω ακούσει πολλές φορές αυτήν την ανοησία. Αν είχε επικρατήσει το “ναι”, δεν θα ήταν εύκολο να με συναντήσετε», υπό την έννοια ότι στην περίπτωση αυτή, «το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα, θα έπαιρνε την εκδίκησή του με μανία και μίσος». Άλλωστε, «ακόμη και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια…» συμπληρώνει.

Για έξοδο από το ευρώ

Στο ερώτημα αν σκέφτηκε να βάλει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός λέει: «Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της άλλης πλευράς; Μα αυτό θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία», υποστηρίζοντας ότι θα ερχόταν κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, αλλά και της εθνικής οικονομίας ευρύτερα. «Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει (σ.σ. η Ελλάδα) από το ευρώ, αλλά να μείνει το ΔΝΤ» σημειώνει, επίσης.