«Η τρόικα του εσωτερικού απεμπολεί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα στη τρόικα που έρχεται αύριο στη χώρα για να ανακρίνει την κυβέρνηση και να επιβάλει τις καταστροφικές επιλογές που μας οδηγούν στο γκρεμό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές να εκχωρούν του εκτός από το 20% υπέρ του κόμματος και ένα ακόμα 20% του μισθού τους για τις κοινωνικές δραστηριότητες του κόμματος. «Να δώσουμε πρώτοι εμείς το παράδειγμα, γιατί αυτοί μας εξέλεξαν να είμαστε εδώ και να σταθούμε δίπλα σε όσους μας έχουν ανάγκη», τόνισε. 

Ads

 
Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως καμία πολιτική δύναμη δεν πρέπει να δεχθεί να συνδιαλεγεί με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και κάλεσε την κυβέρνηση να αρνηθεί το διάλογο με τους «εντεταλμένους υπαλλήλους της τρόικας» που έρχονται για να εφαρμόσουν ένα αποτυχημένο πρόγραμμα.
 
«Το μνημόνιο έχει ήδη χρεοκοπήσει» σημείωσε και χαρακτήρισε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς της «κυβερνητικής της τρόικας» «σωματοφύλακες των μνημονίων».
 
«Νομίζουν ότι αν γίνουν τροικανότεροι των τροικανών στο τέλος θα αποζημιωθούν. Πλανώνται πλάνην οικτράν», δήλωσε και κατηγόρησε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ότι έχουν υιοθετήσει το δόγμα του «καλού τροφίμου σωφρονιστηρίου», θεωρώντας ότι «όσο πιο πολύ αυτομαστιγωθούμε, τόσο πιο επιεικείς θα είναι οι δανειστές».
 
«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα δεν ήταν η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η εκλογή μιας κυβέρνησης συνέχισης του μνημονίου», ανέφερε και κάλεσε «τα τρία πολιτικά κόμματα που μετέχουν σ’ αυτήν να σταματήσουν το παιχνίδι με τις λέξεις επαναδιαπραγμάτευση και απαγκίστρωση».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την επιτάχυνση εφαρμογής του μνημονίου «σκέτο παραλογισμό», που οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφης, στην οποία θα αναζητηθεί «ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την ελληνική περίπτωση».
 
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Χαλυβουργία, που όπως είπε είναι αποκαλυπτικές των κυβερνητικών προθέσεων, δήλωσε : «Ο κ. Σαμαράς παρουσιάστηκε στις κυριακάτικες εφημερίδες περιχαρής που με τα ΜΑΤ ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα που είχε ο κ. Μάνεσης. Πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα συσσωρεύονται;», διερωτήθηκε και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι επιλέγει το δρόμο «της κοινωνικής διάλυσης και της βίαιης σύγκρουσης».
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως λειτουργεί ως «συνήγορος στενών επιχειρηματικών συμφερόντων ξεπληρώνοντας προεκλογικά γραμμάτια». «Ιερό είναι το δικαίωμα στην εργασία όχι στην εκ περιτροπής εργασία, όχι στην εξευτελιστική εργασία και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας», τόνισε.
 
Απευθυνόμενος τέλος στους βουλευτές του κόμματος, ο κ. Τσίπρας τους κάλεσε να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να γίνουν «η φωνή της κοινωνίας» και οι εκφραστές της αγωνίας της κοινωνίας που μαστίζεται από τη βάρβαρη πολιτική» όπως είπε χαρακτηριστικά.
 
«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι είμαστε η αντιπολίτευση στη βαρβαρότητα μέσα και έξω από τη βουλή», σημείωσε και προέτρεψε τους βουλευτές να μην αφήσουν την κυβέρνηση ήσυχη.
 
Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 38 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας τονίζει ότι «σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε τη μνημονιακή πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία, να ενώσουμε τις φωνές μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας είναι ημέρα απόδοσης φόρου τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δημοκρατία και προσθέτει ότι «το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να αγωνιστούμε δίπλα στο λαό για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο, σε κάθε χώρο δουλειάς και φοίτησης, σε κάθε γειτονιά, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στην αξιοπρέπεια, στην εργασία, στα κοινωνικά αγαθά».