«Εχω συνειδητοποιήσει το βαθύ στρατηγικό και πολιτικό σας αδιέξοδο, δεν περίμενα, όμως, πραγματικά, ότι θα φτάνατε εδώ στο Κοινοβούλιο να παριστάνετε τον Στέφανο Χίο της πολιτικής ζωής του τόπου. Αυτό το κατάντημα δεν το περίμενα ποτέ. Ομως η κατάληξη της κατηφόρας είναι ο πάτος. Τον πιάνετε σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της δευτερολογίας του στη Βουλή, σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκο Μητσοτάκη, μεγάλος μέρος της οποίας αντί για την οικονομία αφιερώθηκε σε αναφορές περί «πολακισμού» και «σκαφάτου Τσίπρα». «Νάτος, νάτος, ο Τσίπρας ο σκαφάτος», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ εν είδει γηπεδικού συνθήματος και μιλώντας για διαπλεκόμενο πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την απάντησή του με έναν στίχο του Μανόλη Αναγνωστάκη: «Δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν».

Ads

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για «κιτρινισμό και μαύρη προπαγάνδα», τόνισε σε υψηλούς τόνους: «Είμαι 11 χρόνια αρχηγός πολιτικού κόμματος και 4,5 χρόνια πρωθυπουργός. Δεν μπήκα στην πολιτική ζωή του τόπου για να γίνω πλούσιος, δεν έγινα πλούσιος και δεν ανήκω σε μια πολιτική οικογένεια η οποία δεν έκανε καμιά άλλη δουλειά μόνο πολιτική και είναι ζάπλουτη κ. Μητσοτάκη. Είσαι πολύ λίγος εσύ για να μιλάς για την ελίτ και για τους πολλούς σε μένα». «Κύριε Μητσοτάκη σε αυτόν τον τόπο τίποτε δεν κρύβεται. Σε ότι με αφορά δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν έκρυψα ποτέ. Ούτε μετοχές που δεν έχω, ούτε οι καταθέσεις που δεν έχω. Αφήστε αυτές τις αθλιότητες, τα ψέματα, τα fake news. Δεν ντρέπεστε λιγάκι, τα fake news που χρησιμοποιείτε όλα αυτά τα χρόνια; Δεν ντρέπεστε λιγάκι;», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος δε στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τις ολιγοήμερες διακοπές του στο σκάφος του Περικλή και της Κατερίνας Παναγόπουλου, ύστερα από πρόσκληση του επιχειρηματία που έφυγε πριν από λίγο καιρό από τη ζωή, και τη σύνδεση που έκανε η ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ με την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ο πρωθυπουργός μίλησε για «επαναλαμβανόμενη τυμβωρυχία» και «προσπάθεια με την χορηγία του ΣΚΑΙ και την στήριξη του κ. Αλαφούζου για να αλλάξει η ατζέντα» και τόνισε: «Είναι γνωστό σε όλους ότι έχω συνεργάτιδα την κ. Παναγοπούλου εδώ και τρισήμιση χρόνια….  Είναι γνωστό σε όλους και στο σύστημά σας γιατί το έγραψαν (σημ: τη φιλοξενεία) τα μέσα που σας στηρίζουν στα τέλη Σεπτέμβρη του 2018 πως φιλοξενήθηκα.  Τον Δεκαπενταύγουστο του 2018, δεν θρηνούσατε για το Μάτι, σε ελικόπτερα ήσασταν και κάνατε μεταφορές σε σπίτια εφοπλιστών που είναι καναλάρχες κ. Μητσοτάκη. Και δεν χρειάζεται να ξοδεύεστε. Αν μου ζητούσατε θα σας έδινα εγώ φωτογραφίες μου, που βάζετε το παρακράτος σας να ξοδεύεται, προκειμένου να υποκλέψετε στιγμές της προσωπικής μου ζωής. Είναι ντροπή σας! Είναι ντροπή σας!».

Ads

«Δεν έκρυψα ποτέ ούτε τις γνωριμίες μου, ούτε τους συνεργάτες μου. Δεν έχω σπίτι μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο, δεν έχω σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, δεν χρηματοδοτεί τον οικογενειακό μου προϋπολογισμό άγνωστη οφ σορ αγνώστων στοιχείων, που χρηματοδοτεί και το Πρώτο Θέμα. Εγώ δεν έχω κουμπάρο τον κ. Μαρινάκη που έχει 7 εφημερίδες να σας στηρίζουν, θέλει και τηλεοπτικό σταθμό και που διώκεται για ναρκωτικά», είπε και πρόσθεσε: «Αλήθεια, πιστεύετε ότι θα κερδίσετε παριστάνοντας τον Στεφ. Χίο της πολιτικής; Έχετε μετατρέψει τη Ν.Δ. σε σκανδαλοθηρική εφημερίδα. Έρχεστε στο βήμα της Βουλής και διαβάζεται τα άρθρα των Νέων και του Πρώτου Θέματος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξανά το λόγο και αναπαράγωντας ακροδεξιά πρωτοσέλιδα ισχυρίστηκε πως ενώ «ο ίδιος και η οικογένειά του ήταν στην εξορία κατά την περίοδο της Χούντας, ο πατέρας του Αλεξη Τσίπρα έκανε δουλειές με τη Χούντα». Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε μόνο έναν στίχο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη ως σχόλιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν». 

Δείτε τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη