Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση για τις διαπραγματεύσεις. «Η Ελλάδα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία, μια αποικία χρέους. Θα είστε μαζί μας ή θα συνεχίσετε να είστε φερέφωνα των πιο ακραίων μνημονιακών αντιλήψεων;», είπε.

Ads

Όπως είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση μετέτρεψε τη χώρα σε αποικία χρέους και την κατηγόρησε για αντιφάσεις στον αντιπολιτευτικό λόγο. «Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή υπογράφουμε νέα μνημόνια, Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Τι συμβαίνει τελικά;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως «είναι ενδεικτικές της στρατηγικής σας σύγχυσης». 

«Θέλουμε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά δεν θα συνθηκολογήσουμε άνευ όρων. Το μνημόνιο δεν θα επιστρέψει ξανά. Θα προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα υπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας», είπε. «Ποιοι είναι οι μεταρρυθμιστές;», ανέφερε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.  «Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στη διάταξη για τις άδειες των τηλεοπτικών μέσων; Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στον έλεγχο της φοροδιαφυγής; Γιατί έχουν ελεγχθεί μόλις 25 άτομα από τη λίστα Lagarde;», τόνισε, επικαλούμενος και το δημοσίευμα της La Stampa πως «υπάλληλοι δέχονταν απειλές ώστε να μην ελέγξουν σύμβουλο του κ. Σαμαρά, ο οποίος ήταν στη λίστα Lagarde». Ακόμη κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως προέβη μόλις σε 10 αιτήματα προς τις ελβετικές τράπεζες για να εντοπιστούν Έλληνες που φοροδιαφεύγουν. «Μόνο η Ελλάδα δεν έχει συνάψει συμφωνία με την Ελβετία για τις τραπεζικές καταθέσεις», πρόσθεσε. 

Διαβάστε αναλυτικά:

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας είπε «πως υποχρέωση μας είναι κάθε μέρα οι πολίτες να γνωρίζουν τι γίνεται στην επίπονη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές υπάρχει ανοιχτή και ξεκάθαρη διαπραγμάτευση». Όπως είπε αυτό αποτελεί «επιλογή επιστροφής στη δημοκρατία. Οι πλειονότητα στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Η λαική εντολή πολλαπλασιάστηκε και ανανεώνεται κάθε μέρα που περνά, την εντολή για σκληρή και ειλικρινή διαπραγμάτευση θα τηρήσουμε έως τέλους».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η στρατηγική αποφέρει καρπούς «παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε μία χώρα βαθιά μέσα στον γκρεμό». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες», «η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για πλεόνασμα 3,3 δισ. ευρώ, ωστόσο η πραγματικότητα ήταν μόλις 592 εκατ. ευρώ. 2,7δισ. λιγότερα απ’ότι διαφήμιζε προεκλογικά. Τα δημόσια ταμεία δεν είχαν μέσα ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα». Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στο νόμο για τις 100 δόσεις που ίσχυσε προεκλογικά, κάνοντας λόγο για ανικανότητα «έφερε μόνο 70 εκατ. ευρώ σε 5 μήνες τη στιγμή που μέσα σε μία εβδομάδα έχουμε ήδη 100 εκατ. Ευρώ».

Ads

Αναφερόμενος στο «ναρκοθετημένο περιβάλλον» είπως πως η νέα κυβέρνηση βρήκε «ταυτόχρονα μία δανειακή σύμβαση που έληγε εντός στενών ορίων με κίνδυνο να μείνουν οι τράπεζες ακάλυπτες και ταυτόχρονα οικονομική ασφυξία. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα πληρώνει από τον προυπολογισμό της. Η χώρα περιήλθε σε μία πρωτοφανή κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας. Η ασφυκτική κατάσταση δεν έγινε τυχαία. Κάποιοι είχαν φροντίσει να συμβεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση. Παρά ταύτα η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου». 

«Η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν ορόσημο. Η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα δικό της πρόγραμμα και όχι το e-mail Χαρδούβελη. Αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και αναδιανομής βαρών και εισοδημάτων. Με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται η ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα “ανοίξει” στην ώρα της». «Η διαπραγμάτευση είναι ο δρόμος για την απαλλαγή από τη λιτότητα εντός της Ευρωζώνης. Ορισμένοι φέρονται ως φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων. Θέλω να απευθυνθώ στα κόμματα της αντιπολίτευσης: Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στη λιτότητα;», είπε ο πρωθυπουργός προς την αντιπολίτευση. 

«Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται και ματώνει, για να σταματήσει να ματώνει ο ελληνικός λαός. Καταθέσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάξουν το πρόσωπο του κράτους. Προτείνουμε μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε καύσιμα και καπνό. Προτείνουμε την καταβολή του ειδικού φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Για να πληρώσουν επιτέλους οι κατέχοντες και να σταματήσει η λεηλασία της μεσαίας τάξης και των μισθωτών», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Καλώ την αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και λέει λέξεις που είχαν ξεχαστεί. Η παρούσα κυβέρνηση δεν δίστασε να μιλήσει για Siemens, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις», υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας: «Έχουμε διαλέξει πλευρά εδώ και καιρό. Ζητάμε το ίδιο να πράξει κάθε κόμμα στη Βουλή και στην κοινωνία».

Η δευτερολογία

Η τριτολογία