«Πόσες εκπτώσεις στη δημοκρατία πρέπει ακόμα να ανεχτούμε για να αξίζουμε τα δανεικά που αποτελούν εθνικό στόχο της σημερινής κυβέρνησης;», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο για τις ευρωεκλογές. Αναφερόμενος στην υπόθεση Μπαλτάκου σημείωσε ότι ο ηθικός αυτουργός είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στη γερμανίδα καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή της στην Αθήνα, ενώ χαρακτήρισε ως στημένη παράσταση την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
 

Ads

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκινώντας την ομιλία του έθεσε πέντε ρητορικά ερωτήματα προς τους πολίτες, ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα οποία συνοψίζουν τα κύρια σημεία της κριτικής του προς την κυβέρνηση και της στάσης της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας προς την Ελλάδα:

«Πόσα κομμάτια εθνικής κυριαρχίας πρέπει ακόμα να παραχωρήσουμε για να πάρουμε τα δυο τρία κατοστάρικα του ματωμένου πλεονάσματος που μας πετούν στα μούτρα προεκλογικά; Πόσες εκπτώσεις στη δημοκρατία πρέπει ακόμα να ανεχτούμε για να αξίζουμε τα δανεικά που αποτελούν εθνικό στόχο της σημερινής κυβέρνησης; Σε πόση ταπείνωση, πόση φτώχεια, πόση ανεργία, πόσα δράματα, πρέπει να κλείσουμε τα μάτια για να μας πουν μια καλή κουβέντα η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε; Πόσο ψέμα, πόση εξαπάτηση, πόσα success story πρέπει να καταπιούμε ακόμα για να μας απονείμουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι ISO πειθήνιου λαού; Πόσο Σαμαρά, πόσο Μπαλτάκο, πόσα ραντεβού ανθρώπων του Μαξίμου με τους νεοναζί, πόσο Βενιζέλο, πόσο Άδωνι, πόσο Βορίδη, πόσο παρακράτος, πρέπει να χωνέψουμε για να μας χωνέψουν οι αγορές της νεοφιλελεύθερης λαιμαργίας;»

Τα παραπάνω ερωτήματα, όπως είπε, «δεν τα βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα βάζει και τα αναπαράγει κάθε στιγμή με δραματικό τρόπο η κοινωνία που αιμορραγεί και η πατρίδα που μας τραβάει απ’ το μανίκι». «Θα ζήσουμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι, σαν Ευρωπαίοι, σε μια κυρίαρχη δημοκρατική χώρα, απολαμβάνοντας τους καρπούς της προόδου και της δουλειάς μας; Ή θα ζούμε μέχρι το απώτατο μέλλον δεμένοι σε μια ατέλειωτη αλυσίδα μνημονίων, φτώχειας, ανεργίας, πολιτιστικού και δημοκρατικού μαρασμού;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηθικός αυτουργός ο Σαμαράς στην υπόθεση Μπαλτάκου

Ads

Σε ό, τι αφορά την υπόθεση Μπαλτάκου, έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή θεσμική, πολιτική και ηθική κατάπτωση» της κυβέρνησης. «Ο πιο έμπιστος άνθρωπος του πρωθυπουργού, ο άνθρωπος που ο κύριος Σαμαράς κατέστησε πανίσχυρο στην κυβέρνησή του, που έδινε εντολές σε υπουργούς, καθόριζε την τύχη νομοσχεδίων, έδινε γραμμή για όλα τα σοβαρά ζητήματα, ενέκρινε ή απέρριπτε τροπολογίες, αποδείχτηκε ότι συνομιλεί, συναγελάζεται, συνευρίσκεται με τον πολιτικό υπόκοσμο της Χρυσής Αυγής.  Ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού συνωμοτούσε με τον αντ’ αυτού του φυλακισμένου Φύρερ της ναζιστικής συμμορίας!», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. Επίσης, διερωτήθηκε αν υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει πως «ο Μπαλτάκος έκανε ότι έκανε χωρίς να γνωρίζει τίποτε ο πρωθυπουργός».

Στη συνέχει υπενθύμισε πως «εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε καταγγείλει ότι ο κ. Σαμαράς περιστοιχίζεται από ανθρώπους που χαϊδεύουν δημόσια και με τον πιο χυδαίο τρόπο τους νεοναζί, και δηλώνουν ότι κρατούν τις σφαίρες τους για μας και όχι για τα τάγματα εφόδου του Μιχαλολιάκο Ότι ξέπλυνε και ανέδειξε σε κορυφαίους παράγοντες της παράταξής του, τον Άδωνι, τον Βορίδη, τον Κρανιδιώτη, τον Λαζαρίδη και πολλούς άλλους». Παράλληλα τόνισε πως από τη Θεσσαλονίκη, από το βήμα της ΔΕΘ, πριν από ένα χρόνο είχε «καταγγείλει ότι η ΝΔ δεν είχε βγάλει ούτε μια ανακοίνωση να καταδικάσει τη ναζιστική επίθεση σε στελέχη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Την επίθεση που ήταν ο προάγγελος της δολοφονίας Φύσσα».

«Ας αφήσει λοιπόν την κωμωδία ο κύριος Σαμαράς. Και ήξερε, και ευνοούσε όσα διέπραττε ο φίλος και συνεργάτης του.Αν ο Μπαλτάκος είναι ο φυσικός αυτουργός της συνωμοσίας σε βάρος της δημοκρατίας, ο κύριος Σαμαράς είναι ο ηθικός αυτουργός. Κι αυτό και μόνο θα έφτανε για να χαρακτηριστεί επικίνδυνος για τη δημοκρατία και την ομαλότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το νεοναζιστικό κόμμα τόνισε πως «η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά η σκοτεινή πλευρά του ίδιου του συστήματος. Είναι το μακρύ του χέρι».

Υπόλογος και ο Βενιζέλος

«Υπόλογος όμως μπροστά στο δημοκρατικό λαό είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος όχι μόνο στηρίζει την ακροδεξιά σέχτα του Σαμαρά, αλλά και έχει αναλάβει το ρόλο του προπαγανδιστή της», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Η χώρα ζει ένα δράμα, αλλά ο κύριος Βενιζέλος επιμένει να πρωταγωνιστεί σε μια κωμωδία. Οικοδομεί την κεντροαριστερά, που συμμαχεί με τους συνομιλητές των νεοναζί», επεσήμανε.

Νέα παράσταση με τίτλο «Βγαίνουμε στις αγορές»

Σχολιάζοντας τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε «στημένη παράσταση». Όπως σημείωσε, «μέσα στο ζόφο του χρέους, των σκληρών μέτρων, της πολιορκημένης δημοκρατίας, η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τις κάλπες με μια από καιρό σκηνοθετημένη, στημένη, παράσταση», Πρόκειται για «μια παράσταση με σπόνσορες την τρόικα και την ευρωπαϊκή συμμαχία των μνημονίων, υπό την  υψηλή εποπτεία της Γερμανίας Ο τίτλος της παράστασης; “Βγαίνουμε στις αγορές”», πρόσθεσε.

Στόχος των μνημονίων η μετατροπή της Ελλάδας σε φτηνό οικόπεδο

Ο λόγος που «μας έβαλαν στα μνημόνια» δεν ήταν για να μειώσουν το χρέος, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Αντίθετα, «ο στόχος τους από την πρώτη μέρα ήταν άλλος. Ήταν η μετατροπή της Ελλάδας σε φτηνό οικόπεδο και των Ελλήνων σε φτηνή και βουβή εργατική δύναμη. Αυτή είναι η αλήθεια που αποκαλύπτεται τώρα σε όλο τη δραματική της έκταση. Τα μνημόνια δεν ήταν ποτέ το μέσο, ήταν εξαρχής ο σκοπός», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τα μνημόνια έχτισαν και χτίζουν ένα καθεστώς που καταργεί δικαιώματα και ελευθερίες, υπονομεύει ως περιττή και επιζήμια τη δημοκρατία και αντιμετωπίζει ως εχθρό την εθνική κυριαρχία». «Με τα μνημόνια επιδιώκουν να εξουδετερώσουν το δικαίωμα του λαού να ορίζει τη μοίρα του. Και υπάρχουν δυστυχώς ελληνικές κυβερνήσεις που όχι μόνο συναινούν σ’ αυτή την πολιτική, αλλά βαφτίζουν την τραγωδία έπος. Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που πρέπει να ξεμπερδεύουμε μαζί τους», συνέχισε.

Η Μερκελ να ενημερωθεί ότι οι Έλληνες δεν είναι υπήκοοι

Σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «έρχεται την Παρασκευή» για να στηρίζει «τους πολιτικούς του μνημονίου και τις πολιτικές του μνημονίου», τονίζοντας ο ίδιος, ότι αυτό το πράττει η Μέρκελ «λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές».
 
«Σκεφτείτε τι θα γινόταν, αν ο πρόεδρος Πούτιν, ή ο πρόεδρος Ομπάμα, αποφάσιζαν να επισκεφτούν τη Γερμανία λίγο πριν τις εκλογές για να στηρίξουν πολιτικά τον αντίπαλο της κυρίας Μέρκελ. Ο κύριος Σαμαράς όμως δεν έχει κανένα πρόβλημα. Ίσα-ίσα ετοιμάζεται να φωτογραφηθεί χαμογελαστός μαζί με την Προϊσταμένη του. Να υποκλιθεί μπροστά στην επιθυμία της να συναντηθεί με όσους αυτή κρίνει νομιμόφρονες προς το Βερολίνο», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Έχουμε τη στοιχειώδη απαίτηση να αναγνωρίσει και στους Έλληνες το δικαίωμα να κάνουν κουμάντο στη δική μας χώρα. Εκείνοι που συναίνεσαν σ’ αυτό το προεκλογικό ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου σε μια χώρα που ζει τις συνέπειες της πολιτικής της, όφειλαν να την ενημερώσουν ότι οι Έλληνες δεν είναι υπάκουοι και υπήκοοι κανενός επικυρίαρχου», ανέφερε.

«Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα η ηγέτης μιας μεγάλης χώρας-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αλλά με την προϋπόθεση ότι αποδέχεται εκείνο που πολλές φορές έχει ειπωθεί στο παρελθόν και τώρα αποκτά πάλι ένα ουσιαστικό νόημα: Ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Αυτή η χώρα έχει νοικοκύρη – και είναι ο λαός της», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.