Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το Σάββατο ότι η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων από τους δήμους και τις περιφέρειες είναι ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο και διαβεβαίωσε ότι θα αλλάξει με τροπολογία σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχαν οι περιφερειάρχες με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβαν εγγυήσεις για τον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου.

«Πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι το μέτρο είναι έκτακτο και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει προαιρετικό» δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) Ελλάδος Κώστας Αγοραστός.

«Ήταν πολιτική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα και από τη στιγμή που το μέτρο είναι έκτακτο αλλάζουμε τις αποφάσεις μας», πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός, επισημαίνοντας ότι «εφόσον η Ελλάδα χρειάζεται αυτό το εργαλείο, για να τελειώσει η διαπραγμάτευση, οι περιφερειάρχες θα το δώσουν. Είμαστε υπερκομματικά πατριώτες».

Ads

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό το ΔΣ της ΕΝΠΕ θα συνεδριάσει για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

Διάλογο με την κυβέρνηση για την στήριξη της χώρας ζήτησε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό.

«Στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, για να συμπληρώσει πως ο κ Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος» πρόσθεσε.

«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12.00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο κ. Πατούλης.