Αυστηρό μήνυμα στον Τσέχο πρωθυπουργό έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «μη φιλική ενέργεια» την αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

«Αν θέλετε να τους πνιγούμε, ξεχάστε το» τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί το περιθώριο να εφαρμοστεί η αποφασισμένη, συμφωνημένη ευρωπαϊκή πολιτική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τσέχος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αλέξης Τσίπρα για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα.

Ads

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Σόμποτα είχε προσκαλέσει τον κ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας.

Καταλήγοντας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχία έχει ήδη αποστείλει αστυνομικούς στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την αποστολή Τσέχων στρατιωτών.