Έκκληση προς τους πρόσφυγες για να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να κατευθυνθούν σε οργανωμένες μονάδες φιλοξενίας απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι αυτοί που έκλεισαν την Βαλκανική Οδό δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά τα σύνορα. Σχολιάζοντας δε την χθεσινή «απόδραση» από την Ειδομένη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια το να παρακινεί κάποιος τους πρόσφυγες να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, δείχνοντας προς την κατεύθυνση παραοργανώσεων και ΜΚΟ.

Ads

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε με τον Αρμένιο Πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, εκτίμησε ότι η Βαλκανική Οδός έκλεισε μια για πάντα. «Με απαράδεκτες και μονομερείς ενέργειες, ο Βαλκανικός Δρόμος έκλεισε και η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει το ανθρωπιστικό καθήκον για αυξανόμενο αριθμό μεταναστών. Απευθύνουμε έκκληση στους πρόσφυγες στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να παραμένουν στην περιοχή, δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εδώ και μέρες κατά χιλιάδες στην Ειδομένη, να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής και όπως είπε, «από εκεί και πέρα θα δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασής τους στην Ευρώπη, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης».

Όσον αφορά την χθεσινή έξοδο 1.000 περίπου προσφύγων και μεταναστών προς την ΠΓΔΜ, έπειτα από την προτροπή μέσω ενός φυλλαδίου, που από χθες η κυβέρνηση κατήγγειλε ως προβοκάτσια, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εγκληματική την παραπληροφόρηση των προσφύγων, βάζοντας στο στόχαστρο παραοργανώσεις και ΜΚΟ.

Ads

«Χθες είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός. Την ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών από αγνώστους, ενδεχομένως και από ομάδες εθελοντών, να παραμείνουν εκεί, παραπληροφορώντας τους ότι στα κέντρα υποδοχής θα συλληφθούν, και την ενθάρρυνσή τους να περάσουν στην απέναντι πλευρά. Αυτή η συμπεριφορά είναι εγκληματική απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να σταματήσει».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, διαπίστωση στην οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της Αρμενίας Σ. Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Σερζ Σαρκισιάν: Η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες

Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να υπεροπηδήσει όλες τις δυσκολίες δήλωσε ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν.

Ερωτηθείς σχετικά με το προσφυγικό, εκτίμησε ότι ο καλύτερος δρόμος για την επίλυση του ζητήματος είναι η άρση των αιτίων του φαινομένου, δηλαδή του πολέμου στη Συρία. Ανέφερε ακόμη ότι και η χώρα του έχει δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει από κοινού προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.

Καταλήγοντας, ο Αρμένιος πρόεδρος επισήμανε ότι το πνεύμα αλληλεγγύης ένωσε και θα συνεχίσει να ενώνει τους δύο λαούς, ενώ γνωστοποίησε πως απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αρμενία.