Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, με επίκεντρο τόσο το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο για την Άμυνα.

Ads

«Έχετε καταλύσει κάθε έννοια εμπιστοσύνης με την συμπεριφορά σας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε οξύμωρο να κατηγορεί ο πρωθυπουργός τον ΣΥΡΙΖΑ για εκτροπή επειδή δεν συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες ενώ δεν έχει ακόμα δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Μιλάτε εσείς για εκτροπή; Εσείς μιλάτε για εκτροπή που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα;» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας αξιοποιεί ένα θεσμικό της όπλο, τη στάση της δηλαδή στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Οι αναφορές Τσίπρα σε Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου

Ads

Διερωτήθηκε εάν και το 2019 η ΝΔ έκανε «θεσμική εκτροπή» όταν αποχώρησε μετά τις ευρωεκλογές και έως την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

«Ο αείμνηστος πατέρας σας το ‘89 έκανε εκτροπή; Ή μήπως έκανε εκτροπή ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1982;», πρόσθεσε.

Σχολίασε ακόμη τις αντιδράσεις για τραγούδι που έπαιξε σε προεκλογική του ομιλία, ο ύμνος του ΕΑΜ διασκευασμένος και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982, το ΕΑΜ είναι κομμάτι της εθνικής αντίθεσης και συνεπώς δεν είναι κάτι που πρέπει μας διχάζει.

«Να σας θυμίσω ότι εκτροπή επέλεξε τότε η παράταξη σας ο Αβέρωφ , που αποχώρησε όταν αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως η κυβέρνηση γυρνά στην εποχή του εθνικού διχασμού.

«Μήπως προσχωρείτε στην αντίληψη της ακροδεξιάς φέρνοντας τον Καρατζαφέρη;»

Έθεσε το ερώτημα εάν ο κ. Μητσοτάκης, ένας φιλελεύθερος πολιτικός, προσχωρεί στην αντίληψη της ακροδεξιάς επαναφέροντας τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα νομιμοποιήσει την κυβέρνηση επιστρέφοντας στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες έως ότου απαντήσει ο πρωθυπουργός απαντήσει γιατί παρακολουθούσε τους κκ. Φλώρο, Ανδρουλάκη, Λαλούση, Κύρτσο και τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«Σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς όμως για μια ακόμα φορά ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα για να εκμεταλλευτεί τις ένοπλες δυνάμεις με σκοπό να εξαπολύσει επίθεση απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους και να εμπλέξει τις Ένοπλες Δυνάμεις για άλλη μια φορά στα προεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η κυβέρνηση καθυστέρησε επτά μήνες να φέρει το νομοσχέδιο για να υλοποιήσει μια εξαγγελία που είχε γίνει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, λέγοντας, επιπλέον, πως η εξαγγελία αφορά μόνο ένα κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ως πότε θα βάζετε στην αρένα της μικροκομματικής εκμετάλλευσης τις ένοπλες δυνάμεις;» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «καπηλεία από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως χρησιμοποιεί επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς.

«Με αυτά θα πορευτείτε; Θεωρείτε τον εαυτό σας προστάτη των Ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας; Από την πολύ προστασία είχατε καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων;Τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας; Τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Είναι και αυτό ένα επιχείρημα που ακούσαμε. Θέλατε να τους προστατεύετε; Πατερούλης και μεγάλος αδελφός, ταυτόχρονα. Αφήστε λοιπόν τις μεγάλες κορόνες, μετά από όλα όσα έχετε κάνει και βγήκαν στο φώς. Αφήστε την υποκρισία για το πόσο πολύ πατριώτης είστε εσείς και πόσο πολύ ανθέλληνες είμαστε εμείς οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, και δώστε επιτέλους απαντήσεις».

Κλιμακώνοντας την επίθεση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «καγχάζετε διαρκώς για τις εξοπλιστικές δαπάνες των 15 δισ. λες και τα βγάζετε από τη τσέπη σας. Λες και δεν είναι τα χρήματα όλων μας. Όλου του ελληνικού λαού. Και όταν σας ασκούμε κριτική ότι δε φροντίσατε να μπεί ούτε μια βίδα στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, μας αποκαλείτε μειοδότες και εθνική εξαίρεση. Και την ίδια στιγμή που υπογράψατε 15 δισ. για εξοπλισμούς που θα πάρουμε μελλοντικά, δεν έχετε μέχρι σήμερα, εδώ και τέσσερα χρόνια, δώσει ούτε ένα ευρώ για τη μέριμνα του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος».