«Επέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κυβερνήτη του πλοίου ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος» που εμβολίστηκε στα Ίμια από την τουρκική ακταιωρό.

Ads

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο γραφείο του υπουργού με όλα τα μέλη του πληρώματος του «Γαύδος», τους οποίους συνεχάρη και συνομίλησε μαζί τους.

Συναντήθηκε, επίσης, και με άνδρες από τη μονάδα υποβρυχίων αποστολών που πήραν μέρος επιχειρησιακά σε καταπολέμηση περιστατικών οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και με άνδρες της μονάδας ελικοπτέρων και αεροσκαφών του Λιμενικού. Παρόντες ήταν ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αρχηγός του Λιμενικού.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε κατά την άφιξη του η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και στη συνέχεια μετέβησαν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων, το οποίο περιλαμβάνει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τον ρόλο του Κέντρου.

Ads

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων»

Στην ομιλία του προς τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ηγεσία και τη δύναμη του Λιμενικού Σώματος για τις επιτυχίες τους, λέγοντας ότι επιτελούν το καθήκον τους, κάτω από δύσκολες συνθήκες πάντα με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. 

«Η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας. Με ισχυρή παρουσία και σε στενή συνεργασία με την FRONTEX που διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στο Αιγαίο. Στα θαλάσσια σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αυτό είναι  κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπόψιν όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου. Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της ΕΕ στρέφεται ενάντια ολόκληρης της ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συνολικά, κατά τον τελευταίο χρόνο, κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικών ουσιών και έγιναν πάνω από 490 συλλήψεις διακινητών, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τα στελέχη του Λιμενικού σε επιχειρήσεις, υψηλής επικινδυνότητας. Ενώ και για το λαθρεμπόριο καπνικών, έγιναν 140 συλλήψεις και κατασχέθηκαν πάνω από 45 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα, με εκτιμώμενο κόστος δασμών στα 9 εκατομμύρια ευρώ. 

image

image

«Ευγνωμοσύνη προς τα μέλη του Λιμενικού Σώματος που υπερασπίζονται τα σύνορα της χώρας»

«Είμαστε ευγνώμονες στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που, με γενναιότητα και αυτοθυσία, υπερασπίζονται τα σύνορα της χώρας» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter, σχετικά με τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το πλήρωμα του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης 090 «Γαύδος».