«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους» εν όψει της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ads

 
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι βουλευτές που θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν αναλαμβάνουν μια πολύ μεγάλη ευθύνη και δεν μπορεί, όπως είπε, «να παίζουμε κρυφτούλι».

«Δεν μπορεί να κρύβουμε στις λεπτομέρειες ενός νόμου που έσπευσαν όλα τα ΜΜΕ να το χαρακτηρίσουν ως νόμο σωτηρία για τους δανειολήπτες, να κρύβουμε στις λεπτομέρειες τόσο την παράταση της ομηρίας των δανειοληπτών όσο όμως και μια καταστροφική προοπτική για την ελληνική οικονομία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει ένα νόμο που «αφήνει ορθάνοιχτη την κερκόπορτα για να ξεκινήσουν μαζικά πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα μέσα στο 2014». Όπως σημείωσε, το επίμαχο νομοσχέδιο «δεν ορίζει τίποτα σε σχέση με την απαγόρευση μεταβίβασης κόκκινων δανείων σε distress funds, ορίζει μόνο μια παράταση του νόμου Κατσέλη αλλά τον τροποποιεί κιόλας, πάει στις 200 χιλιάδες ευρώ ανεξάρτητα από τα μέλη της οικογένειας, και, το κυριότερο, δεν ορίζει καμία πρόβλεψη για παράταση του νόμου Παπαθανασίου, ουσιαστικά αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη ακόμα και της τάξης των 500 ή χιλίων ή δύο χιλιάδων ευρώ προς τις τράπεζες».

Πρόσθεσε ακόμη ότι μαζικοί πλειστηριασμοί σημαίνει ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων και τεράστιες μαύρες τρύπες στις ήδη προβληματικές τράπεζες, αλλά και ότι ολοκληρώνεται ο φαύλος κύκλος της υποτίμησης της ελληνικής οικονομίας, με συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές για την κοινωνία.

Ads

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Π. Καλαποθαράκου. Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να το καταψηφίσουν» διότι, όπως υποστήριξε, με την ψήφισή του στην πραγματικότητα απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί.