Ως ζήτημα αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, εκλαμβάνουν την αναγκαιότητα της άμεσης επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα κατά την έναρξη της συνάντησης τους.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή η μάχη δεν είναι μάχη μόνο για την Ελλάδα, αλλά μάχη για την Ευρώπη, διότι κάποιοι θέλουν να ακυρώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως θεσμό όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη» και σημείωσε ότι «επομένως πρέπει να παλέψουμε μαζί για την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη».

«Βέβαια, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο τέλος, αλλά πρέπει να παλέψουμε για κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και σημαντικές επί της αρχής» τόνισε, για να σημειώσει πως πιστεύει ότι πχ αυτή η διαφωνία για την αγορά εργασίας, «δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ, αλλά μια ευθύνη της Ε.Ε., ως συνόλου και των ηγετών του θεσμού της Ευρώπης, να πουν ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο της αγοράς εργασίας περιλαμβάνει και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Υπογράμμισε ότι «συνεπώς μια εξαίρεση δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, είναι πρόβλημα της Ευρώπης ως συνόλου».

Ads

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η υποστήριξη του Τζιάνι Πιτέλα θα είναι κρίσιμη για μια ακόμη φορά.

Ο Τζ. Πιτέλα υπογράμμισε ότι «πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος και πρέπει να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, διότι είναι ευρωπαϊκός θεσμός και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους θεσμούς έξω από την ΕΕ, να απαγορεύσουν τον σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα».

«Είμαι απολύτως σε αυτή τη γραμμή», τόνισε.

Πρόσθεσε, ότι «πρέπει να δουλέψουμε μαζί», ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρώπης και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συμβάλει σημαντικά με τη συνεισφορά του στη Διακήρυξη της Ρώμης για την 60η επέτειο από τη Συνθήκη της Ρώμης.

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Τζιάνι Πιτέλα ευχήθηκε στον πρωθυπουργό για την ονομαστική εορτή του, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον καλωσορίζει επισημαίνοντάς του πως το σύμβολο της αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της Αθήνας, το οποίο φορούσε ο Τζιάνι Πιτέλα στη συνάντηση, «είναι σύμβολο της εκτίμησης μας για την υποστήριξή σου στην Ελλάδα σε πολύ δύσκολες στιγμές».«Αλλά και τώρα», συνέχισε, ο πρωθυπουργός, «γιατί οι δυσκολίες υπάρχουν».