«Σε περισσότερους από 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων επεκτάθηκε το 2017 το επιτυχημένο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων. Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά να προσηλώνονται στο σχολείο τους και την πρόοδό τους, απερίσπαστα από το δύσκολο αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι γονείς τους», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Η ανάρτηση συνοδεύεται από βίντεο -κείμενο στο οποίο αναφέρεται ότι, «κάθε μέρα στο σχολείο, όλα τα παιδιά τρώνε φαγητό. Ή μήπως όχι όλα; Τα σχολικά γεύματα στηρίζουν χιλιάδες οικογένειες. 130.000 μαθητές των δημοτικών σχολείων τρώνε σωστά. Η παιδική παχυσαρκία υποχωρεί. Η μεσογειακή διατροφή μεγαλώνει γερούς οργανισμούς. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα σίτισης αυξάνονται. Διεθνώς τα σχολικά γεύματα είναι πρότυπα διατροφής. Και είναι νόστιμα όπως η λέξη ‘αλληλεγγύη’».

Στο τέλος, ακούγεται η φωνή του πρωθυπουργού -όπως σε όλα τα ανάλογα βίντεο- να λέει: «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

     
Φωτίου: Το 2019-2020, θα φτάσουμε τα 500.000 σχολικά γεύματα     

Στα εγκαίνια του νέου χώρου του Κέντρου Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Ενηλίκων με νοητική υστέρηση στον Ταύρο παραβρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Σε σύντομο χαιρετισμό της, η Θεανώ Φωτίου εξέφρασε την ικανοποίησή της, λέγοντας: «Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ σε έναν τόσο ωραίο χώρο με μεγάλες δυνατότητες να φιλοξενήσει τα παιδιά μας. Το πρόβλημά μας ως Πολιτεία είναι πως θα καταφέρουμε να εντάξουμε όλα τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνία και την εργασία. Αυτή είναι και η αγωνία των γονιών. Τι θα γίνουν τα παιδιά τους, όταν οι ίδιοι μεγαλώσουν».

«Σε αυτό το κεντρικό ερώτημα»- είπε -«έχουμε δύο προτάσεις. Η μία είναι οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, δηλαδή ανά τρία, ανά τέσσερα, τα παιδιά να μπορούν να ζουν με μία μικρή βοήθεια και η άλλη είναι η εργασία».

«Όταν ξεκινήσαμε τα σχολικά γεύματα στο Πέραμα, στο τέλος του 2015, ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης) μαγείρευαν για 4.000 παιδιά του Δημοτικού και τους δασκάλους τους. Το 30% των εργαζομένων στις ΚΟΙΣΠΕ είναι παιδιά με νοητική υστέρηση, πρώην φυλακισμένοι, πρώην τοξικοεξαρτημένοι, κλπ. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που παίρνουν. Είναι ότι νιώθουν ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνία» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι, στην αρχή του προγράμματος, έρχονταν κάθε πρωί στο γραφείο μου δύο παιδιά από ΚΟΙΣΠΕ, για να δοκιμάσω το φαγητό, που είχαν μαγειρέψει. Σταματούσα, λοιπόν ό,τι έκανα, για να δοκιμάσω. Και σας εγγυώμαι ότι ήταν το καλύτερο φαγητό που έχω φάει. Γιατί οι ΚΟΙΣΠΕ κάνουν εξαιρετικό φαγητό» σχολίασε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε τίποτα πιο ενθαρρυντικό για την ίδια, προκειμένου να συνεχίσει τα σχολικά γεύματα, από αυτά τα δύο παιδιά.

«Σήμερα, έχουμε φτάσει τα 130.000 σχολικά γεύματα σε όλη την Ελλάδα. Και την επόμενη χρονιά, το 2019-2020, θα φτάσουμε τα 500.000 σχολικά γεύματα. Και ελπίζω ότι πολλά παιδιά με νοητική υστέρηση θα μαγειρεύουν εξαιρετικά γεύματα για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων» υπογράμμισε.