Καλωσορίζω αυτό τον γόνιμο διάλογο εν όψει του Συνεδρίου, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και χαρακτήρισε πολύ σκληρή τη μάχη που έρχεται, ανοίγοντας την δεύτερη μέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ads

Η Νέα Δημοκρατία μας κατηγορεί συνεχώς ως ψεύτες για την μη εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης του 2014, ξεχνώντας ότι κριθήκαμε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.

«Δεν έχει τελειώσει η μάχη, αλλά είναι πιο σκληρή από κάθε άλλη φορά», είπε αρχίζοντας την τοποθέτησή του. «Έχουμε κότσια να σπάσουμε αβγά, συγκρουόμαστε με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που ξεζούμισε τον τόπο την εποχή της ανάπτυξης και λεηλάτησε την κοινωνία την εποχή της κρίσης», πρόσθεσε.


Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλες οι δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας» έχουν ξεχάσει τις διαφορές τους κι έχουν συμμαχήσει ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «οι ολιγάρχες και όλο αυτό το σύστημα καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι παρένθεση».

image

Παράλληλα υπογράμμισε πως «δεν ήρθαμε εδώ για να καταλάβουμε κυβερνητικές θέσεις, ήρθαμε για να τελειώσουμε με το παλιό, χωρίς ψέματα, που διαρκώς επαναλαμβάνει η ΝΔ».
Προφανώς ο ελληνικός λαός δεν πλέει σε πελάγη ευτυχίας, αφού δυστυχώς στο πλαίσιο αυτής της Ευρώπης, βρισκόμαστε υποχρεωμένοι σε μια περίοδο προσαρμογής, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Όταν λέγαμε πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους, το εννοούσαμε».

Ads

«Ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε στις συκοφαντίες»

«Όταν λέγαμε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους, το εννοούσαμε, όπως είδαμε και τις τελευταίες ημέρες. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάνει πλέον τη δουλειά της», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι, με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή τους το Σάββατο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας «απάντησε ηχηρά στις συκοφαντίες της Ν.Δ. και αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με την ΤτΕ και τον εκάστοτε διοικητή της οφείλουν πάντα να προστατεύουν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, κατέληξε, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Πρωθυπουργός.

Διαπραγμάτευση και υποδόση 

«Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς προχωράνε, με τις συνήθεις δυσκολίες, αλλά προχωρούν. Θα τα καταφέρουμε με την υποδόση μέχρι το τέλος του μήνα. Επί της ουσίας θα προχωρήσουν όσα δεσμευθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, με κύριο το πάγωμα των οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος προχωρούν και θα έχουμε άμεσες θετικές εξελίξεις. Ήδη ο επικεφαλής του ESΜ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις αγορές, εντός του 2017», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τηλεοπτικές άδειες: «Κανείς δεν είναι φίλος μας»

Κόντρα σε όλους και κόντρα σε όλα τα συμφέροντα διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «τα 246 εκατομμύρια αποτελούν ταφόπλακα των επιχειρημάτων της διαπλοκής. Μέχρι και το τελευταίο ευρώ που βγαίνει από τις τσέπες ισχυρών συμπολιτών μας θα πάει στους πολίτες που έχουν ανάγκη».
«Αν κάποιος από τους υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο, κανείς τους δεν είναι φίλος μας», ξεκαθάρισε.

«Όργιο συκοφαντίας και καταστροφολογίας η ομιλία Μητσοτάκη»

Τα δικά μας πρόσωπα δεν αρέσουν στον κ. Μητσοτάκη, γιατί είναι καθαρά, εκείνου του αρέσουν τα πρόσωπα της διαπλοκής, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. το Σάββατο στη ΔΕΘ.

Κατηγόρησε ακόμη τον πρόεδρο της Ν.Δ. για νεοφιλελεύθερη εμμονή με τις περικοπές δαπανών για την παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος, καθώς και προκατάληψη εναντίον της ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στοίχημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά την «επιστροφή στην κανονικότητα» που κατά τον ίδιο επετεύχθη στα σχολεία, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και για τα νοσοκομεία. «Ευτυχώς δεν υπάρχει Μητσοτάκης στην κυβέρνηση κι έτσι θα κάνουμε προσλήψεις στον χώρο της υγείας», είπε.

«Ο Κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε μόνο πράγματα που δεν γίνονται, εξήγγειλε πράγματα επικίνδυνα και για την κοινωνία και για την οικονομία.
Προχωρήσαμε σε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, στις λίστες φοροδιαφυγής και πολλά άλλα, μέχρι και την απλή αναλογική, φέραμε -δεν τα καταφέραμε όμως- στο δημοσιονομικό σκέλος, όχι όμως γιατί κοροϊδέψαμε κάποιον, τόνισε ο πρωθυπουργός. Και διατύπωσε στη συνέχεια το ερώτημα «ο κ. Μητσοτάκης που μας λέει ψεύτες από το πρωί μέχρι το βράδυ, εκείνος τι έκανε;»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ ως το αγαπημένο παιδί των δανειστών, και σημείωσε ότι έτσι θα πετύχει.
Είναι ωραία λύση η μείωση των φόρων, όμως γιατί δεν το έκαναν όταν ήταν στην Κυβέρνηση. Όμως τότε και το κράτος σκότωναν και τους φόρους δεν μείωναν, επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.
Έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης και σας λέει, θα σας πως θα λύσω τα προβλήματα που εγώ σας δημιούργησα».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να εξηγήσει τι σημαίνει για τους δασκάλους, τους γιατρούς, τους αστυνομικούς και για τα ειδικά μισθολόγια, η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στα 650 εκ. από τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθεσε: Άκουσα τους αστυνομικούς να λένε ότι θα συλλάβουν τον Χουλιαράκη, που ψάχνει να βρει λύση. Αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον θα τους έλεγα να πάνε στη Θεσσαλονίκη. 

Το «ιστορικό καθήκον»

«Το επόμενο διάστημα ενόψει του Συνεδρίου, έχουμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας το ιστορικό καθήκον και για το κόμμα μας αλλά κυρίως για την ανασυγκρότηση της χώρας, σε οικονομία και κοινωνία. Χρειάζεται αλλαγή πορείας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην πράξη στο σήμερα, οι άνθρωποι δεν διαλέγουν τις συνθήκες που θα ζουν, οι συνθήκες τους διαλέγουν», επεσήμανε για να προσθέσει: «Δεκαοχτώ μήνες κάνουμε μια προσπάθεια, έχουμε επιλέξει να κινηθούμε με το καθήκον της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης. Η Αριστερά δεν μπορεί να παραιτηθεί από τον αγώνα, αλλά να κερδίζει και όχι μόνο τις μάχες αλλά να κερδίζει και τον πόλεμο. Ο στόχος μας ήταν η Ελλάδα να αποχτήσει δυνατή φωνή στην Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για το τέλος της λιτότητας. Κάναμε υποχωρήσεις αλλά ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το να ζητά μια άλλη Ευρώπη».