Για ολιγωρία και ανοχή στο φαινόμενο της εξάπλωσης των νεοναζί κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Tσίπρας, μιλώντας στο Euronews. Όπως υπογράμμισε υπάρχουν πολιτικές ευθύνες καθώς επί μακρό χρονικό διάστημα ο Νίκος Δένδιας και η κυβέρνηση δεν έστειλαν τους φακέλους που είχαν στα χέρια τους στον εισαγγελέα.

Ads

 
«Ο κ. Δένδιας είχε 32 φακέλους, έπρεπε να περιμένει να γίνουν 33, με τον 33ο φάκελο να είναι αυτός που αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Έπρεπε να χυθεί αθώο αίμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κυβέρνηση και να στείλει τους φακέλους στη Δικαιοσύνη;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 16 μήνες έχει κάνει πάνω από 44 ερωτήσεις στη Βουλή για τη δράση των νεοναζί στους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς, όπως είπε, να πάρει ικανοποιητική απάντηση.
 
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει κάνει στροφή 180 μοιρών με σκοπό να φανεί πως παίρνει την πολιτική πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα στη Δικαιοσύνη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη το αίσθημα ότι η δικαστική απόφαση δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα.
 
Ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως δεν μπορεί να γίνει ασφαλής κρίση για την απόφαση του ανακριτή εφόσον δεν είναι γνωστή η δικογραφία. «Εμείς πρέπει ψύχραιμα να ξεχωρίσουμε την πολιτική διαδικασία από την ποινική διαδικασία. Είναι άλλο πράγμα οι πολιτικές ευθύνες, άλλο οι ποινικές. Και πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να έχει στα χέρια της πλήρεις φακέλους με πλήρη στοιχεία» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι εξαιρετικά προβληματικό να λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι «αν ζητούσαν άλλα επιπλέον στοιχεία οι ανακριτές, εμείς θα τους τα δίναμε».

Συνάντηση με τον Μ. Σουλτς
 
Την ανησυχία του για την εξάπλωση του νεοναζιστικού φαινομένου και της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας ότι πρόκειται για κοινό κίνδυνο απέναντι στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
 
Επίσης, επεσήμανε ότι συζήτησε τις αιτίες που γεννούν και διογκώνουν το φαινόμενα, μία από τις βασικές αιτίες του οποίου είναι οι «σκληρές, αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες επιλογές» που ασκήθηκαν στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρθηκε εναντίον της θεωρίας των δύο άκρων, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη και ανιστόρητη, καθώς εξισώνει τα θύματα με τους θύτες.
 
Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα υπάρξει σύντομα σύγκληση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συζητηθεί η αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας, δήλωσε ότι συμφώνησαν ότι  η λιτότητα δεν είναι η λύση για την έξοδο από την κρίση, ούτε είναι λύση δεν είναι να φορτώνεις με δάνεια, προκειμένου να αποπληρωθούν τα προηγούμενα. «Λύση είναι η ανάπτυξη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η καταπολέμηση της ανεργίας» είπε, προσθέτοντας ότι έθεσε υπόψιν του Μάρτιν Σουλτς το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μια εναλλακτική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης.  
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τη σκέψη για τη δυνατότητα θεσμικού ελέγχου των 2/3 της τρόικας από τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρινίζοντας ότι η τρόικα είναι ένα μόρφωμα το οποίο δεν έχει θεσμική κατοχύρωση με βάση την ευρωπαϊκή συνθήκη.

Κεδίκογλου: Η ΧΑ βρήκε συνήγορο στο πρόσωπο του Τσίπρα

Ads

Συνήγορο της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Euronews.
 
«Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει την πρωτοβουλία να ανοίξει το θέμα της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη, δικαιολογημένα δημιούργησε στην κοινή γνώμη το αίσθημα ότι η δικαστική απόφαση για τη σύλληψη του κ. Μιχαλολιάκου δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα. Ο κ. Μιχαλολιάκος και η Χρυσή Αυγή βρήκαν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον καλύτερο συνήγορο και υπερασπιστή τους. Θερμά συγχαρητήρια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.