Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την Τρίτη την κάθετη αντίθεσή τους ως προς τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία, τονίζοντας ότι «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά».

Ads

«Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω πως είναι ένας δρόμος προς το πουθενά. Στηρίζω την άποψη πως υπάρχει ανάγκη για διάλογο και διπλωματία, θα πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Και σημείωσε: «Το αποτέλεσμα είναι ότι το εμπάργκο που επιβλήθηκε και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχει βλάψει σοβαρά την ελληνική οικονομία».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

Ads

«Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά προϊόντα της στη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε, συμπληρώνοντας: «όπως γνωρίζετε, τον τελευταίο χρόνο επλήγησαν οι σχέσεις αυτές καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μου δεν έκαναν αυτά που θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να αποφύγουν αυτήν την παράλογη πολιτική κυρώσεων, κατά τη γνώμη μου, εν μέσω εντάσεων στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς για την ουκρανική κρίση, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω πως η επίτευξη των συμφωνιών του Μινσκ είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Νομίζω πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσουν οι εντάσεις στην Ουκρανία».

Σε ό,τι αφορά, τέλος τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και στο ερώτημα εάν ο ίδιος βλέπει τη Ρωσία στην «απέναντι όχθη» ή ως μέρος της διαδικασίας διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όπως το αντιλαμβάνομαι, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».

Σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις 8 Απριλίου στη Μόσχα, ηγούμενος ελληνικής αντιπροσωπείας, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.