Ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με προέδρους και παράγοντες οργανισμών της Ομογένειας, στο προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, αναγνώρισε την βοήθεια που προσέφεραν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης.

Ads

«Σʼ αυτήν τη δύσκολη στιγμή της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να ομολογήσω ότι είχαμε μια ανοικτή επικοινωνία και συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπου βρήκαμε πολύ πιο ευήκοα ώτα από ό,τι βρήκαμε στις Βρυξέλλες, στην ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη διευθέτηση της κρίσης με την αναγκαία απομείωση του χρέους», τόνισε.

Σχετικά με το ζήτημα της απομείωσης του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει». «Αυτή τη μάχη πρέπει να την δώσουμε ενωμένοι με όλες τις δυνάμεις μας μέσα στην Ελλάδα και έξω από την χώρα. Και γι’ αυτό αξιοποιώ την παρουσία μου εδώ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να διακηρύξω τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δυνατότητα μιας κρίσιμης διευθέτησης του χρέους και να αναζητήσω συμμαχίες και διεθνή στηρίγματα», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας σε μια ασταθή περιοχή, τονίζοντας πως η Ελλάδα παραμένει σημείο σταθερότητας. «Πρέπει να είστε περήφανοι ως Έλληνες γιατί παρά την κρίση που ζούμε και παρά το γεγονός ότι ζούμε μια κρίση και παρά το γεγονός ότι ζούμε μια δεύτερη κρίση, όπως αυτή του προσφυγικού, δεν χάνουμε την ανθρωπιά μας και ο ελληνικός λαός ξεπερνάει την κρίση αλλά πρώτα με αξιοπρέπεια», δήλωσε προς τους ομογενείς και πρόσθεσε:

«Δεν χάνουμε την ανθρωπιά μας, δείχνουμε το καλό πρόσωπο της Ευρώπης από ανθρώπους που έδιναν από το υστέρημα τους στους πρόσφυγες, όπως του φούρναρη στην Κω, την ώρα που κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύψωναν τείχη και έριχναν σφαίρες πλαστικές».

Ads

«Ο ελληνικός λαός υπήρξε το θύμα επιλογών που οδήγησαν σε σταδιακή άρση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και οδήγησαν στην ανάγκη ενός δανεισμού, που είχε ως συνέπεια την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποδυνάμωσαν την παραγωγική βάση και την οικονομία της πατρίδας μας», είπε σχετικά με την κρίση και συνέχισε: «Θα έχετε κι εσείς συγγενείς στην Ελλάδα και θα πονάτε, όπως πονά όλος ο Ελληνισμός για τις μεγάλες δυσκολίες που περνά τα τελευταία χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τους ομογενείς τους «καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού στις ΗΠΑ». Ευχαρίστησε εκ μέρους του ελληνικού λαού τους ομογενείς για τις ακατάπαυστες προσπάθειές τους για πολλά χρόνια, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και το γεγονός ότι αποτελούν τον σημαντικότερο πρεσβευτή των συμφερόντων αυτών.

«Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι οι Ελληνες της διασποράς και οι ομογενείς μας στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη έγνοια για την πατρίδα και τα τεκταινόμενα, απ’ ό,τι κι εμείς που μένουμε στην Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας, που δεσμεύθηκε απέναντί τους για αξιοποίηση της δράσης και της παρουσίας τους, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για την υπεράσπιση της δυνατότητας της παρουσίας των ομογενών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Αμερικής, προς όφελος της εθνικής προσπάθειας.