«Όχι» στην Ευρώπη των τειχών και των κλειστών και «όχι» στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων α λα καρτ ήταν το διπλό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Ads

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας:

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και à la carte για άλλους».

Διαβάστε επίσης: 

Μέρκελ: Πρέπει να σταματήσουμε τους διακινητές

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η μετανάστευση είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνόδου και τόνισε: «Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα και χρειαζόμαστε ξεκάθαρα δεδομένα… Πρέπει να πολεμήσουμε τους διακινητές και να βρούμε νόμιμους τρόπους να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται από τη Συρία».

Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Με βάση το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου για το προσφυγικό, το οποίο μετέδωσε το Reuters, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επισημάνουν ότι «οι ροές που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία παραμένουν υπερβολικά υψηλές» και θα ζητούν «ουσιαστική και διατηρήσιμη μείωση του αριθμού».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επίσης επικαλείται το Reuters. οι προσφυγικές ροές πρέπει να ανακοπούν μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό στα μέσα Μαρτίου.